Mihail Kornyijenko és Scott Kelly egy évet fog tölteni a  Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

one year in space

Kép: NASA

Az orosz űrhajó március 27-én, magyar idő szerint 20:42-kor startolt a kazahsztáni Bajkonurból. A közel egy éven át tartó hosszú távú űrrepülésre induló orosz–amerikai páros mellett a Szojuz parancsnoki ülésében Gennagyij Padalka foglalt helyet. Bár a veterán orosz kozmonauta „csak” a szokásos fél évet tölti majd az ISS-en, mikorra visszatér, ő tartja majd az összesített időtartamrekordot, 878 nappal. Padalka eddig négy repülésen összesen 710 napot töltött Föld körüli pályán.

A Szojuz TMA-16M mindössze négy keringés elteltével, a start után mintegy hat órával meg is érkezett az ISS-hez. Ott a 43. számú személyzet már fent levő három tagja, Terry Virts, Samantha Cristoforetti és Anton Skaplerov várta őket.

A 342 napon át tartó küldetés nem példátlan az emberes űrrepülés történetében, de a „modern időkben”, ebben az évezredben még nem volt rá példa. Korábban négy szovjet/orosz űrhajós is töltött egyszerre egy évet vagy többet a világűrben: Valerij Poljakov (437 nap, 1994–95), Szergej Avgyejev (379 nap, 1998–99), valamint Vlagyimir Tyitov és Musza Manarov (365 nap, 1987–88). Mindegyikük a Mir űrállomás lakója volt. A mostani kísérletek során korszerű kutatási módszerekkel, nemzetközi kutatócsoportok közreműködésével arra keresik majd a választ, hogyan reagál az emberi szervezet a hosszú ideig tartó súlytalanságra, szem előtt tartva a jövőben esetleg megvalósuló emberes Mars-utazást. Kihasználva a különleges lehetőséget, hogy Scott Kelly ikertestvére, Mark is űrhajós, az elkövetkező év során egy sor kontrollkísérletet rajta is elvégeznek majd a Földön. Az űrhajózástól már visszavonult Mark Kelly bevonásával lehetővé válik, hogy még jobban megértsék a Föld körüli pályán keringő testvérén végzett mérések eredményének hátterét, a változások okát.