Siemens

Kép: Rufus46, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

A digitalizálás gyakorlatilag az összes iparágban a növekedés döntő fontosságú hajtómotorjává fejlődött. Mivel a digitalizálás a magasabb szintű termelékenység, hatékonyság és rugalmasság legfőbb alapköve, a 2015. évi Hannoveri Vásáron a Siemens bemutatója is erre épül. Anton S. Huber, a Digitális Gyári Divízió ügyvezető igazgatója a vásár előtti sajtótájékoztatón így nyilatkozott: "A hatékonyság tényleges javítása ma csak úgy érhető el, ha a rendszereket és folyamatokat a teljes termék- és termelési életcikluson át optimalizáljuk és hálózatba építjük. A digitalizálás teljesen új lehetőségeket nyit meg a gyártó vállalatok számára a termékek és megoldások gyors és hatékony fejlesztéséhez és gyártásához.

Akik következetesen ki tudják aknázni ezeket a lehetőségeket, meghatározó versenyelőnyhöz juthatnak." A Siemens a 9. csarnokban a 3500 négyzetméteres kiállítási területet biztosító D35 standon mutatja be a villamosítási, automatizálási és digitalizálási területen elért csoport-méretű bővüléshez kapcsolódó megoldásait és termékeit, az "Úton a 4.0 Ipar felé – a digitális vállalkozás ösztönzése" jelszóval. A Siemens bemutatójában helyet kap a megújuló energiák az energiarendszerbe történő integrálása, valamint számos különböző ipari megoldás, mint pl. a Teljesen Integrált Automatizálás (TIA), Integrált Hajtásrendszerek (IDS), ipari szoftver és üzemi adatszolgáltatások. A standon megtalálható lesz továbbá a "Digitalizálási Fórum", ahol a Siemens konkrét példákat mutat be a digitális technika gyártó- és folyamatiparban, valamint gépgyártásban való alkalmazására.

A Siemens kiváló teljesítményű szoftvertechnológiára épülő, időtálló platformot kínál, amely a "Digitális vállalkozás" jelszóval elsősorban a gyártó iparágak ügyfeleit célozza meg, és lehetővé teszi a 4.0 Ipar széles körű igényeinek kielégítését a következő években. "Már képesek vagyunk a teljes termelés és a termelési életciklus integrálására. Ez lehetővé teszi az ügyfeleink termelékenységének és hatékonyságának fejlesztését és ezzel az üzleti vállalkozásuk fellendítését", magyarázta Anton S. Huber. A Siemens ezzel kapcsolatosan kiemelt figyelmet szentel a virtuális és a valós világ egyesítésére. "A digitális gyár ma már nem csak egy elképzelés. Már most is jelentős lépéseket teszünk ennek elérésére. A Teamcenter szoftvermegoldásunk központi gerinchálózatként működik. A jobb, hatékonyabb, valamint gyorsabb piacra kerülést biztosító termelés érdekében döntő fontosságú a vállalat teljes értékláncának digitális megjelenítése", nyilatkozta Anton S. Huber.

Fenntartható megoldások a folyamatipar számára

A Siemens a folyamatiparban is új területeket hódít meg. "A jelenlegi piaci tendenciák a modularizálás, a gyártási lépések digitális feltérképezése és az üzemekben található különböző gépek közötti kommunikáció felé mutatnak." mondta el Peter Herweck, a Folyamatipari és Hajtási Divízió ügyvezető igazgatója. "A folyamatipari termékskálánkkal a tervezéstől a mérnöki kivitelezésen át a karbantartásig és modernizálásig terjedő, fenntartható megoldásokat kínálunk." A stand "Digitalizálási Fórumán" egy hidraulikus kör mutatja be egy komponens digitális integrálását egy már meglévő üzemben. A Comos szoftvermegoldás és a Simatic PCS 7 folyamatirányítási rendszer együttes használatával történő tervezési és mérnöki munka lehetővé teszi a mérnöki- és automatizálási adatok összevonását. A Comos Walkinside valósághű 3D formában jeleníti meg az integrációt.

Az ipari hálózatokban az egyszerűbb adminisztráció az egyik kiemelten fontos lépés a digitális üzem megvalósítása felé. A Siemens ezzel kapcsolatosan is bemutat egy jelenlegi projektet a Hannoveri Vásáron: "Effortless Communication." (Gond nélküli kommunikáció). A címek hozzárendelése a mérnöki tevékenységtől átkerül az automatizálási eszközökhöz. Így az eszközök automatikusan tudnak saját magukhoz hozzárendelni egyedi címeket, és ehhez nincs szükség külön központi egységre, pl. címszerverre. A rendszer emellett egyszerűsíti a távoli szolgáltatások használatát és növeli a biztonságukat is. A projekt eredményei felhasználásával kiépíthetők és üzemeltethetők a jövő termelési hálózatai.

A Siemens bemutatja az új hajtástechnológiai komponenseket az Integrált Hajtásrendszerek (IDS) területén. A termékskála a legkiválóbb energiahatékonyságot és dinamizmust kínáló Simotics reluktanciamotorokkal, a Simotics FD kisfeszültségű motoroknál egy új tengelymagassággal, valamint a moduláris Simotics HV M nagyfeszültségű motorokkal bővül. Herweck úr hozzátette: "A folyamatipari ügyfeleinknek ma meg kell birkózniuk a nagyfokú bonyolultsággal, és mindemellett a lehető legjobb energiahatékonyságra kell törekedniük. Az IDS rendszerekkel átfogó, végponttól végpontig terjedő integrált hajtásrendszereket kínálunk. Szinte minden Siemens hajtási komponens tökéletesen beépíthető bármilyen hajtásrendszerbe, automatizálási környezetbe, valamint az üzem teljes életciklusába. Így a teljes munkafolyamatot fejlesztjük, az értéklánc minden lépésére kiterjedően." A hajtások végponttól végpontig terjedő hálózatba kapcsolása a vezérléssel és gyártási szintekkel lehetővé teszi intelligens, automatikusan optimalizáló, önálló termelési folyamatok kialakítását.

Jövőbe mutató, költséghatékony tápellátás

Hogy az energiarendszerek – a megújuló energiaforrások nagyobb fokú integrációjából eredően – egyre növekvő bonyolultságát uralni tudjuk, ezeknek a rendszereknek az elkövetkező években agilisabbá és intelligensebbé kell válniuk. Ezek alapján az ipari villamos hálózatoknak is digitálisabbakká kell válniuk, vagyis több mérési-, automatizálási-, vezérlési- és szabályozási eszközzel kell rendelkezniük. Ezen digitalizáláshoz kapcsolódóan az ipari vállalkozások új kihívásoknak néznek elébe a következők terén: az üzemek hatékonyságának növelése, az ellátási biztonság garantálása, az egyre bonyolultabb üzemek és rendszerek védelme a túlterhelés és rövidzárlat ellen modern koncepciók felhasználásával. Ehhez intelligens hardver- és szoftvertermékek szükségesek, mint pl. monitorozó rendszerek és mérő berendezések: A telephelyen belüli végpont-végpont közötti energiamenedzsmentre van szükség. A helyi áramtermelés növekedéséből, beleértve a saját üzemeknél történő áramtermelést is, arra következtethetünk, hogy változik az ipari vállalatok viselkedése az áramszolgáltatók irányában.

Ez új tervezési- és energiamenedzsment koncepciókat kíván meg a hálózatok és az üzemek tekintetében a robusztus, költség-optimalizált tápellátás biztosítása érdekén. "A Teljesen Integrált Tápellátással (TIP) a jövőbe mutató, költséghatékony tápellátás átfogó csomagját kínáljuk, intelligens és digitális megoldásokkal a tervezéstől az üzemeltetésig terjedően" mondta el Ralf Christian, az Energiamenedzsment Divízió ügyvezető igazgatója. A Siemens a TIP-ben egy csomagba foglalta az energia-elosztó termékskáláját, amellyel első sorban az ipari vállalatok számára kínál az energiarendszerek költséghatékony tervezését, vezérlését, védelmét, optimalizálását lehetővé tevő végpont-végpont megoldásokat.

Ezek magukban foglalnak szoftver- és hardvertermékeket, rendszereket és megoldásokat, minden feszültség-tartományhoz – a nagyfeszültségű tápellátástól a kisfeszültségű alkalmazásokig, – melyek intelligens interfészek segítségével integrálhatók az ipari automatizálási technológiába. A Siemens Hannoverben bemutatja a kisfeszültségű energia-elosztás 3VA-es sorozatába tartozó, kommunikációra képes, kompakt áramköri megszakító továbbfejlesztett változatát is, amely a védelmi koncepció részét képezi. A kompakt 3VA-es áramköri megszakítók a villamos energia-elosztás fő elemei; hibatűrő, magas szintű rendelkezésre állást nyújtó termelési folyamatot biztosítanak. A mérnöki tevékenységhez is nagy mennyiségű adat áll rendelkezésre, mely minden általános tervező- és projektmenedzsment eszközbe integrálható.