Az ABB 2014-ben, immáron a második egymást követő évben több szabadalmi bejelentést nyújtott be Európában, mint bármely másik svájci központú cég.

Az automatizálás és az energetika területén piacvezető ABB 2014-ben több szabadalmi bejelentést nyújtott be az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO), mint bármely másik svájci központú vállalat. Az egymillió lakosra vetített szabadalmak számát tekintve Svájc továbbra is vezeti a világ országait átfogó ranglistát.

 Robot_ABB

Kép: Peter17, CC BY 2.5, Wikimedia Commons

A műszaki innováció terén nyújtott eddigi kiemelkedő teljesítményéhez hűen az ABB tavaly 450 szabadalmi bejelentést jegyeztetett be az EPO-nál, és ezzel olyan nagynevű cégeket előzött meg, mint a Nestlé, az Alstom, a Roche és a Novartis. Az ABB világszerte 8500 kutatót és fejlesztőt alkalmaz, és körülbelül 1,5 milliárd dollárt fektet be kutatás-fejlesztési tevékenységbe.

„Az ABB versenyelőnyének mindig is kulcsfontosságú eleme volt az innováció” – mondta Cleas Rytoft műszaki igazgató. „Az általunk kifejlesztett technológiák hozzájárulnak az ABB fő tevékenységi köreihez tartozó iparágak alakításához. Büszkék vagyunk rá, hogy több mint 120 évvel a jogelődünknek számító cégek megalakítását követően az ABB ma is a technológiai fejlesztés élvonalában található.”

Az ABB 2014-ben ünnepelte a nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) energiaátviteli technológia kifejlesztésének 60. évfordulóját. A HVDC-technológia ma már alapvető fontosságú a nagy mennyiségű villamos energia nagy távolságra történő hatékony szállításában. Az ABB az évfordulóra időzítette a világ legnagyobb teljesítményű erőátviteli kábelének, az 525-kV-os extrudált HVDC-kábelnek a piacra dobását. A kábel megduplázza az energiaáramlást, lehetővé teszi a nagyobb kábelhosszúság kiépítését, és elősegíti a távoli megújuló energiaforrások integrálását és hálózatba kapcsolását. Az ABB az ipari automatizálás terén is újdonsággal jelentkezett. Bemutatta YuMi-t, az együttműködő, kétkarú, összeszerelő robotot, amely biztonságosan tud együttműködni a vele dolgozó emberrel. YuMi piaci bevezetésére 2015. április 13-án kerül sor Németországban, amikor is a világ legnagyobb ipari technológiai vásárának számító Hannover Messe-n debütál a szakmai közönség előtt.

Az EPO-hoz benyújtott szabadalmi bejelentések száma 2014-ben 274 000 volt, ami 3,1%-os növekedést jelent. A bejelentések közül 7900 érkezett Svájcból, ez lakosságszámra vetítve 848 szabadalmi bejelentés/millió lakosnak felel meg, ami a világon a legmagasabb. A képzeletbeli dobogón Svájcot Finnország követte 416, majd Hollandia 406 szabadalmi bejelentés/millió lakos értékkel. A svédek 395, a dánok 354, míg németek 316 bejelentéssel büszkélkedhettek.

„Európában már öt éve növekszik a szabadalmi oltalom iránti igény”- mondta az EPO elnöke, Benoît Battistelli. „Ez is azt mutatja, hogy Európa világszinten jelentős technológiai és innovációs helyként a vállalatok számára megerősítette ezt a kulcsfontosságú pozícióját.”