A szinkronizált reluktancia technológia javítja az energiahatékonyságot és a dinamikus viselkedést

nyáklap

A Siemens az Integrált Hajtásrendszerei (IDS) termékskáláját új, szinkronizált reluktancia technológiás, kiemelkedő hatásfokot nyújtó hajtásokkal bővíti. A reluktanciamotorokat és a konvertereket kifejezetten Integrált Hajtásrendszerként történő együttes működésre tervezték, nagy hatékonyságú üzemeltetést lehetővé téve. Az üzembe helyezést a motor típustábláján található, kód formájában előre megadott paraméterek teszik egyszerűbbé.

Az új hajtások a már bevált Simotics 1LE1 motorplatformra épülnek, s a G120 konverterekkel történő együttműködésre tervezték őket. A Simotics reluktanciamotorok kimeneti teljesítménytartománya 5,5-től 30 kW-ig terjed; s elérhetők alumínium házzal az általános üzemi feltételekhez (Simotics GP) valamint szürke öntött vas házzal az agresszívabb üzemi feltételekhez (Simotics SD). A szinkron elvnek köszönhetően a sebesség konstans; az érzékelő nélküli vektorvezérlés pedig optimális teljesítményt biztosít. Mindkét jellemző javítja a hajtásrendszer vezérelhetőségét. A motor alacsony tehetetlenségi nyomatékának és a vektorvezérlésnek köszönhetően a felfutási idők rövidek. A forgórészben kismértékű a veszteség, így a motor termikus hasznosítási értéke magas. A motor kialakítás és kezelés szempontjából hasonló az 1LE1 aszinkronmotorokhoz.

A Sinamics G120 standard konverter kifejezetten a reluktanciamotorokhoz tervezett vektorvezérléssel van ellátva. A pólus pozíciók azonosítása megelőzi a hajtás rángó mozgásait a bekapcsoláskor; a repülő-újraindításnál lehetséges a szinkronizáció a járó motorral. A hajtások – a Teljesen Integrált Automatizálás (TIA) koncepció részeként – Profibus és Profinet interfészekkel integrálhatók az automatizálási környezetbe.

A reluktancia technológiát alkalmazzák a folyamatszervezésben szivattyúkkal, ventilátorokkal, kompresszorokkal, keverő berendezésekkel és centrifugákkal, az anyagmozgatási alkalmazásokban, valamint a gépészeti szektorban.

Az alumínium- vagy szürke öntött vas házzal ellátott Simotics reluktanciamotorok kimeneti teljesítménytartománya 5,5-től 30 kW-ig terjed; s teljes- és részleges terhelésen is kimagasló a hatásfokuk.