A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. új turbina-termékcsaládot fejlesztett, amelyek a mini vízi erőművekben és a turbina-szivattyúkban lehet alkalmazni.

ganz-fejlesztés

Kép: Ganz

A Ganz mérnökeinek fejlesztése szabványos konténerbe építve könnyen telepíthető és üzemeltethető mini vízi erőműként. Ez a felhasználási mód elszigetelt településeknél alkalmazható, ahol nem megoldott az áramellátás, ilyen települések főleg szegényebb fejlődő országokban találhatóak. A berendezés rendelkezik szivattyú üzemmóddal, amely könnyedén alkalmazható a víztározók töltésére, turbinaként pedig áramot fejleszthet a hozzá kapcsolt generátor segítségével.

A találmány jó lehetőséget nyújt kapcsolatok létesítésére és új piacokat kiaknázására. A fejlesztés 2013-ban indult, a fejlesztés összköltsége 720 millió forint volt, melyhez támogatást kaptak a Széchenyi tervtől továbbá a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból is. A támogatások összesen 180 millió forintot tettek ki, a fennmaradó összeget a cég saját tartalékaiból biztosította.

A mini vízerőművek után már több ország is érdeklődik, például Kazahsztán, Üzbegisztán, Pakisztán, Ghána, Irán, Románia, Zambia, Örményország, de még Oroszországot is érdekli a technológia.