Az Ipar 4.0 piaca a jelenlegi, több mint 114,3 milliárd dolláros értékéről 2032-re több mint 555,1 milliárd dollárra fog növekedni a Global Market Insights, Inc. legfrissebb tanulmánya szerint.

11iStock

Az Ipar 4.0 megjelenése óriási változást idézett elő a piaci dinamikában, és példátlan keresletet váltott ki a vezető ipari eseményeken bemutatott termékek áradatának köszönhetően. A vállalatok világszerte versenyt futnak az innovációért, és a legmodernebb technológiák bemutatásával kihasználják ezt a digitális forradalmat.

Ezek az események központi szerepet játszanak, ahol úttörő megoldások találkoznak a lelkes ügyfelekkel, megteremtve a következő generációs ipari képességek iránti lelkesedést. Például 2024 áprilisában az Igus, az ipari alkatrészek vezető fejlesztője bejelentette, hogy bemutatja legújabb technológiáit a Hannover Messe jelenlegi kiadásában.

A bemutatott innovációk között szerepelt az IgusGO, egy mesterséges intelligencia által vezérelt felhőplatform. Az IgusGO célja a karbantartási és termelési műveletek javítása és optimalizálása az Ipar 4.0 kontextusában. Továbbá, az egyre fokozódó verseny és a piacok globalizációja arra készteti a vállalatokat, hogy az Ipar 4.0-t alkalmazzák a versenyképesség megőrzése érdekében.

A jelentés szerint az autóipari szegmens jelentős éves növekedési ütemet fog elérni 2023 és 2032 között. Ahogy a gyártók igyekeznek megfelelni a fogyasztók változó elvárásainak az okosabb, biztonságosabb és fenntarthatóbb járművek iránt, az Ipar 4.0 technológiákhoz fordulnak. Az AI-alapú gyártási folyamatoktól az IoT-vel támogatott ellátási lánc menedzsmentig és a prediktív karbantartási rendszerekig, az Ipar 4.0 megoldások növelik a hatékonyságot, a minőséget és az agilitást az autóipari termelésben. Ezt a keresletet tovább fokozza az ipar szükséglete a versenyképesség megőrzésére a gyorsan változó piaci környezetben, elősegítve a folyamatos innovációt és fejlődést.

A jelentés szerint az Ipar 4.0 piac a digitális iker szegmensből is jelentős növekedési ütemet mutathat 2023 és 2032 között. A digitális ikrek, a fizikai eszközök és folyamatok virtuális másolatai, forradalmasítják az iparágakat azáltal, hogy lehetővé teszik a valós idejű megfigyelést, a prediktív elemzést és a szimulációt. A vállalkozások kihasználják ezt a technológiát az üzemeltetés optimalizálására, a termékfejlesztés javítására és a költségek csökkentésére. A hatékonyság, az innováció és a versenyképesség javításának ígéretével a digitális ikrek elfogadása hajtja az állandó piaci növekedést.

Az európai Ipar 4.0 piac robusztus éves növekedési ütemet fog elérni 2023 és 2032 között. Az innovációra, a fenntarthatóságra és a digitális átalakulásra helyezett erős hangsúly miatt az európai iparágak egyre inkább alkalmazzák az Ipar 4.0 technológiákat. Az előrehaladott robotikától és automatizálástól az IoT integrációig és adat analitikáig ezek a megoldások lehetővé teszik a vállalkozások számára a termelékenység, a hatékonyság és a versenyképesség javítását. Továbbá, a támogató szabályozási keretek és kormányzati kezdeményezések tovább serkentik az Ipar 4.0 alkalmazását, Európát kulcsszereplővé téve az ipari gyártás jövőjének alakításában globális szinten. Többek között a Cisco Systems Inc., a Honeywell International Inc., a Robert Bosch GmbH, a Siemens AG, a Schneider Electric, az Oracle Corporation és a General Electric Company.

Az Ipar 4.0 piaci keresletét a különböző szektorok vállalatainak összehangolt erőfeszítései táplálják. Felismerve az Ipar 4.0 technológiák átalakító potenciálját, a vállalkozások jelentős összegeket fektetnek a kutatásba, fejlesztésbe és az innovatív megoldások piacra juttatásába. Az AI és az IoT integrációjától a gyártási folyamatokba a prediktív karbantartási rendszerek és digitális iker technológiák bevezetéséig, a vállalatok az optimalizált hatékonyságra, költségcsökkentésre és a versenyképesség javítására törekszenek.

Ezek a proaktív kezdeményezések kielégítik az Ipar 4.0 megoldások iránti növekvő keresletet, miközben folyamatos innovációt hajtanak végre, alakítva az ipari termelés jövőjét és megteremtve az útját a fenntartható növekedés és siker felé.

2024 áprilisában a portugál telekommunikációs vállalat, a Nos nyílt pályázati programot indított, amely kifejezetten az Ipar 4.0 startupokat célozza meg. Céljuk, hogy vonzzák azokat a startupokat, amelyek a gyártási kihívásokra kínálnak megoldásokat, mint például a logisztika optimalizálása, a minőségellenőrzés biztosítása, a termelés menedzselése, a távsegítség és automatizációs rendszerek biztosítása, valamint a robotika fejlesztése.