Az International Society of Automation (ISA)—az automatizálás vezető szakmai társasága—bejelentette, hogy ISASecure programját az Open Group Open Process Automation Forum (OPAF)—a folyamatipar számára nyitott, interoperábilis architektúra létrehozására törekvő iparági fórum—választotta ki az O-PAS szabvány kiberbiztonsági követelményeinek kizárólagos ellenőrző szolgáltatójának.

1Illusztráció: iStock

Az Open Group által kidolgozott O-PAS szabvány egy nyitott, interoperábilis és biztonságos architektúrát határoz meg az ipari folyamat automatizálási rendszerek számára, ahol lehetőség szerint meglévő és új szabványokat alkalmaz, így a szabványok szabványává válik.

Az ISASecure program tanúsítani fogja a megfelelést az ISA/IEC 62443 sorozatú, nemzetközileg elismert automatizálási és vezérlőrendszerek kiberbiztonsági szabványainak. Az ISA/IEC 62443 szabvány előírás az O-PAS szabványban, amely a szabvány 2. részében található.

Andre Ristaino, az ISASecure ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Az ISASecure önkéntesei az OPAF korai napjaitól kezdve együttműködtek a kiberbiztonsági követelmények megállapításában az O-PAS szabványhoz. Örömmel tölt el, hogy minket választottak e fontos iparági kezdeményezés kizárólagos szolgáltatójának.”

Susan Harper, a The Open Group terméktanúsítási programmenedzsere hozzátette: „Az ISASecure elkötelezettsége az OPAF iránt és a kiberbiztonsági tanúsítás terén szerzett szilárd hírneve logikus választássá tette őket, mint ellenőrző szolgáltatót. Az olaj- és gázipari tapasztalatuk, robusztus tanúsítási programjuk és az ISO 17065 akkreditált tanúsító testületekből álló független hálózatuk mind megfelelő választásnak bizonyult az O-PAS szabványhoz.”

Az ISASecure 2024. augusztus 21-én, keleti idő szerint délelőtt 11 órakor egy webináriumot tart ebben a témában. A regisztráció ingyenes. A prezentáció során a résztvevők megismerkedhetnek az O-PAS szabvánnyal, valamint ezekkel a programokkal, és megtanulják, hogyan építhetnek és tanúsíthatnak O-PAS kompatibilis, robusztus és biztonságos termékeket.

Ha többet szeretne megtudni az O-PAS szabványról, kattintson ide.

Az ISASecure-ről

Az International Society of Automation (ISA) által 2007-ben alapított ISASecure program küldetése, hogy a lehető legmagasabb szintű biztonsági garanciát nyújtsa az automatizálási és vezérlőrendszerek kiberbiztonsága számára.

Az ISASecure® alapítói és kulcsfontosságú támogatói közé tartozik: BP, Chevron, ExxonMobil, Saudi Aramco, Shell, YPF, GSK, Honeywell, Johnson Controls, Schneider Electric, Trane, Yokogawa, Carrier, Siemens, YPF, Amazon Web Services, exida, TUV Rheinland, CSSC, FM Approvals, Synopsys, Trust CB, UL Solutions, SecurityGate, Interstates, BYHON, TUV SUD, ITRI és Bureau Veritas.

A program ISASecure megjelölése azt jelzi a piacon, hogy az automatizálási és vezérlőrendszer termékek megfelelnek az iparági konszenzuson alapuló kiberbiztonsági szabványoknak. Az ISASecure védjegy bizalmat ad az ISASecure tanúsítvánnyal rendelkező termékek és rendszerek felhasználóinak, és termékdifferenciálást teremt a szállítók számára, akik megfelelnek az ISASecure előírásainak.

The Open Group-ról

A The Open Group egy globális konzorcium, amely technológiai szabványok és nyílt forráskódú kezdeményezések révén elősegíti az üzleti célok elérését, az együttműködés, befogadás és kölcsönös tisztelet kultúráját ápolva több mint 900 szervezetből álló, sokszínű tagságunk között. Tagjaink között megtalálhatók ügyfelek, rendszerek és megoldásszállítók, eszközforgalmazók, integrátorok, akadémikusok és tanácsadók számos iparágban.