Az Okuma America Corporation Gyári Automatizálási Divíziója, amely globális vezető és CNC (számítógépes numerikus vezérlés) szerszámgépek, vezérlések és automatizálási rendszerek gyártója, örömmel jelenti be az Okuma Robot Loader (ORL) sorozat, egy új, saját fejlesztésű automatizált robotok termékcsaládjának elindítását. Az ORL sorozat debütálására a vállalat standján kerül sor a Chicagóban, Illinois államban, 2024. szeptember 9-14. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Gyártási Technológiai Kiállításon (IMTS).

aAz új ORL termékcsalád három terméket tartalmaz, amelyek mindegyike úgy lett kialakítva, hogy zökkenőmentesen töltse be és távolítsa el a munkadarabokat mind az új, mind a már meglévő Okuma gépekből, ezáltal növelve a termelékenységet és segítve az operátorok hatékonyságát. Az új ORL termékcsalád a következőket tartalmazza:

  • ORL-D: Okuma Robot Loader – Fiókos: egy fiókos típusú munkadarab-tároló egység, amely egy standard sablont használ, és akár 92 munkadarabot is tárolhat. Opcionálisan kapható egy sablon, amely akár 180 kisebb munkadarabot is befogad.
  • ORL-R: Okuma Robot Loader – Forgótárcsás: egy lemezes típusú munkadarab-tároló egység, amely különféle sablon opciókkal rendelkezik, és akár 166 munkadarabot is tárolhat.
  • ORL-MC: Okuma Robot Loader – Megmunkáló Központ: egy munkadarab-rögzítő és munkadarab-tároló egység, amely akár 288 munkadarabot is tárolhat. A szabadalmaztatott MultiGrip™ munkadarab-rögzítés lehetővé teszi a felhasználók számára több OP10/OP20/OP30 típusú alkatrész automatizálását nagyobb változatosságú, de kisebb mennyiségű gyártás során.

Minden ORL terméket stratégiailag kompakt kialakítással terveztek, így csak nyolc-kilenc lábnyi padlóterületet igényelnek. Emellett mindegyik termék iparágvezető FANUC ipari robotkarokat és fogókat használ, amelyek akár 25 font súlyt is megtartanak.

Az IMTS 2024 kiállításon az Okuma Gyári Automatizálási Divízió két ORL egységet fog bemutatni Okuma szerszámgépekkel párosítva a vállalat standján (#338500):

  • ORL-R: Ezt az egységet egy Okuma MULTUS B300II multitasking géppel párosítják, hogy bemutató alkatrészeket töltsön be és távolítson el. Egy kísérő együttműködő robot (cobot) fogja áthelyezni a bemutató alkatrészeket egy kocsiról, amelyet egy autonóm mobil robot cella (AMR) szállít, az egység egyik fiókos raklapjába.
  • ORL-MC: Ezt az egységet egy Okuma GENOS M560V0-5AX, egy 5 tengelyes vertikális megmunkáló központtal és egy automatikus szerszámcserélővel (ATC) párosítják. Az egység betölti és eltávolítja a bemutató alkatrészeket a gépből az ORL raklapokra. Az egység emellett a munkadarab rögzítést is átváltja a gépben, attól függően, hogy melyik megmunkálási műveletet fogják végrehajtani az alkatrészen.

„Csapatunk izgatottan várja, hogy piacra dobja az ORL sorozatot, és bemutassa képességeit az IMTS 2024-en” – osztotta meg Wade Anderson, az Okuma America mérnöki és gyári automatizálási részlegének alelnöke. „A kompakt kialakításának és az egyszerű integrációs folyamatának köszönhetően egy ORL egység gyorsan hatással lehet bármilyen méretű szerszámgép-műhelyre.”

Az Okuma America Corporation-ről

Az Okuma America Corporation az Okuma Corporation amerikai székhelyű értékesítési, marketing, mérnöki és szolgáltatási leányvállalata, amely a CNC (számítógépes numerikus vezérlés) szerszámgépek, vezérlések és automatizálási rendszerek világvezető gyártója. A vállalatot 1898-ban alapították a japán Nagoja városában, és ez az iparág egyetlen olyan egyforrású szolgáltatója, amely CNC gépeket, meghajtókat, motorokat, kódolókat, orsókat és automatizálási rendszereket gyárt, mindezeket az Okuma gyártja. A vállalat saját CNC vezérlőket tervez, hogy zökkenőmentesen integrálódjanak minden egyes szerszámgép funkciójába. 2014-ben az Okuma elindította az Okuma App Store-t, amely akkoriban az iparág egyetlen központosított online piactere volt a szerszámgép-alkalmazásoknak és kapcsolódó tartalmaknak. Az Okuma széles körű disztribúciós hálózata (amely a legnagyobb az amerikai kontinensen) és a technológiai partnerek hálózata révén elkötelezett amellett, hogy felhasználóit versenyelőnyhöz juttassa a szerszámgépek korlátlan lehetőségein keresztül, most és a jövőben egyaránt.