Az SLA védelmet nyújthat emberek és berendezések számára egy távoli olaj- és gázkútfő alkalmazásban.

1Illusztráció: iStock

A felszíni gázkútfők rendkívül magas nyomást és nyomáslökéseket tapasztalhatnak. A személyzet és a berendezések védelme érdekében gyakran figyelik a kútfő házának nyomását, hogy szükség esetén le lehessen állítani a kútfőt. Hagyományosan egyszerű nyomáskapcsolókat használtak, de ma már a cégeknek megfelelő biztonsági rendszereket kell alkalmazniuk. Az alábbi ábra egy SLA-t mutat be egy távoli olaj- és gázkútfő alkalmazásban, ahol 2oo3 szavazási logikát használnak a nyomásvédelem biztosítása érdekében.

Ebben az alkalmazásban, a személyzet és a folyamat védelme érdekében a magas nyomáslökésektől, három különálló nyomásérzékelő van bekötve az SLA-ba, amely 2oo3 biztonsági szavazási architektúrával leállíthatja a kutat, ha veszélyes körülmények lépnek fel. Az SLA beépített huroktápellátása mindhárom csatornáján biztosítja a működési áramot mindhárom intelligens HART nyomásérzékelőhöz. A három nyomásérzékelőtől érkező HART jel áthalad az SLA megfelelő analóg kimenetein, így az RTU/PLC közvetlen hozzáférést kap az összes HART programozási funkcióhoz, változóhoz és az egyes csatlakoztatott érzékelők diagnosztikájához.

2

A három nyomásérzékelő SLA általi továbbítása, szemben az RTU/PLC bemeneti kártyáival sorosan bekötött megoldással, magasabb rendelkezésre állást biztosít a biztonsági funkció számára, mivel az analóg bemeneti kártyák vagy az RTU/PLC maga esetleges katasztrofális meghibásodása nem befolyásolja az SLA 2oo3 logika szerinti leállítási funkcióját.

Az SLA további relékimenetei tájékoztatják az RTU/PLC-t a leállítási állapotról és az SLA által észlelt bármely bemeneti hibáról. Egy digitális kontaktus bemenet lehetővé teszi, hogy bármely riasztást vagy relét, amelyet rögzítettek, manuálisan lehessen visszaállítani. Végül, minden bemenet, kimenet, belső egyenlet, változó, riasztás, relé állapot és egyéb adat digitálisan továbbítódik az RTU/PLC felé egy csak olvasható MODBUS RTU jel segítségével.

Kulcsfontosságú jellemzők:

  • Egyszerűen konfigurálható 2oo3 szavazási riasztás jelölőnégyzetekkel és legördülő menükkel
  • SIL 2/3 képes, az exida által az IEC 61508:2010 szabványnak megfelelően jóváhagyott
  • HART átvezetés a nyomásérzékelő diagnosztikáiról az RTU/PLC felé
  • Az SLA 24Vdc tápellátást biztosít mindhárom nyomásérzékelő számára, megkönnyítve a bekötést
  • -40 és 85 Celsius fok közötti környezeti hőmérsékleti tartományban működik
  • A szabványos MODBUS RTU protokoll továbbítja az összes folyamat- és diagnosztikai adatot az RTU/PLC felé