A tervezetthez képest várhatóan egy hónappal később tér vissza a Földre a Szojuz TMA-15M háromfős személyzete.

Szojuz TMA

Kép: NASA

A legutóbbi Progressz teherűrhajóval és hordozórakétájával történtek elhúzódó kivizsgálása miatt átszervezték a Nemzetközi Űrállomásra érkező és onnan induló űrhajók menetrendjét. Az ISS üzemeltetésében partner űrügynökségek elfogadták az orosz Roszkoszmosz javaslatát. A pontos időpontokat még nem döntötték el, azokat a következő hetekben véglegesítik. A Szojuz TMA-15M visszatérésének az eredeti tervek szerint mostanra kellett volna megtörténnie, de mivel az új űrhajóshármas is késve indul majd, munkával szeretnék kihasználni ezt az időt. A visszatérésre várhatóan valamikor június elejéig várni kell.

A Progressz M-27M indításakor fellépett, a teherűrhajó későbbi elvesztését okozó hiba természetéről most május 22-ére ígérnek tájékoztatást az orosz illetékesek. Addig mindenesetre az űrállomáson marad Anton Skaplerov orosz, Terry Virts amerikai és Samantha Cristoforetti olasz űrhajós. Ők tavaly november végén érkeztek.

A következő orosz Progressz teherűrhajó július elején indulhat, hogy feltöltse az ISS még nem elapadt, de fogyó tartalékait. Ezt a startot augusztusról hoznák előre. Élelmiszert, üzemanyagot, felszerelési tárgyakat szállít majd. Őszig egyelőre kitartanak az űrállomás meglevő tartalékai – bár egyes dolgokból, mint például a minapi hírek szerint a széklet tárolására szolgáló zacskókból korábban is hiány lehet.

A Szojuz TMA-16M, fedélzetén az orosz Oleg Kononyenko, az amerikai Kjell Lindgren és a japán Kimiya Yui űrhajósokkal május 26. helyett csak július vége felé startolhat Bajkonurból, ha addigra megnyugtató módon kiderítik, mi okozhatta a legutóbbi Progressz elvesztését. A történtek hatására a 2015. évre az ISS-hez tervezett további indítások dátumai is változhatnak még.