A számítástechnika és az irányítástechnika egyre szorosabb összekapcsolódása szükségessé teszi, hogy jobban megismerjük a számítástechnikában alkalmazott eszközöket. Egyre gyakrabban hallunk az Ethernet mellett egy másik nagysebbességű kapcsolati módszerről, melynek neve: Firewire.

firewirelogo

Mi is ez: A kifejezés az Apple Computers bejegyzett márkaneve. A FireWire, vagy más néven IEEE1394, egy nagy sebességű soros adatbusz, amely 400Mbit/s sebességű átvitelre képes. A buszra 63 eszköz kapcsolható, legfeljebb 4,5 m hosszú vezetéken. A kapcsolat peer-to-peer, azaz minden eszköz egyenrangú. (Ellentétben pl. a Modbus-sal, amely master-slave.) A FireWire-busz egyaránt használható PC perifériák egymás közötti kommunikációjához, illetve a perifériák és a számítógép, valamint a PC belső egységei közötti adatcseréhez. Ez egy olyan korszerű perifériabusz, amely megengedi az eszközök csatlakoztatását, illetve eltávolítását üzem közben, a számítógép újraindítása nélkül is ! 1998-ban jelent meg a B-verzió, amely a 400 MBPS sebességet 800 ill. 1.600 MBPS-re emelte!

A FireWire-t először csak az Apple tudta kezelni. A Microsoft-termékek közül a Windows 98 SE volt képes először e csatlakozásra. A busz célja alapvetően a számítógép multimédiás képességeinek (DV kamerák jelei) javítása. Ma már gyakorlatilag a legtöbb kamerának van FireWire csatlakozója, amelyen keresztül valós időben játszhatók át a felvételek a gépre, ahol tárolhatóak, szerkeszthetőek. Léteznek a FireWire-szabványhoz illeszkedő merevlemezek és más háttértárolók is, melyek saját driver nélkül is használhatóak (plug and play).

A fizikai közeg:
hub

A FireWire 6 pólusú, jellegzetes, lapos csatlakozókon, sodrott, árnyékolt kábelen dolgozik. A nagy sebesség miatt a kábelen nem lehet olyan multidrop-ot csinálni, mint egy lassú RS-485-ön, hanem pont-pont közötti kábelezést kell kiépíteni. Ha több eszközt akarunk egy buszra tenni, a buszra "elosztót" azaz FireWire HUB-ot kell tennünk. (baloldali kép.) A képen látható HUB csatlakozónként 30W tápot is képes a buszkábelen kiadni. A firewire optokábelen is megy, ez esetben az átvihető távolság sokszorosára növekszik, de az opto-s HUB-ok jóval drágábbak.

Mire használjuk? Az USA-ban az automatizálási piac azonnal alkalmazni kezdte az IEEE1394-es buszt, annak nagy sebessége és alacsony ára miatt. A robotok, CNC-k, és mindenféle hajtástechnikát alkalmazó eszközök kedvelt interfész megoldása lett. Míg Európában erre a feladatra többnyire soros vonalat (Profibus DP) és Ethernet-et használ a szakma, az amerikaiak már létrehoztak néhány gyakorlati ajánlást is a plug and play FireWire automatizálási hasznosítására.

Álom, édes álom: Ez a busz remekül megfelelne arra, hogy a szabványos Ethernet-re csatlakozó szabványos kontrollereinkre a velük egy szekrényben levő szabványos I/O kártyákat felfűzzük. Plug and play, gyors, olcsó. Ezért nem lesz belőle semmi.

Valami valószínűbb: Még egy felhasználást említhetünk: Az archiválást. Kihasználva a FireWire plug&play tulajdonságát, és hogy kaphatóak FireWire merevlemezek, vagy olyan dobozkák, melybe egy normál IDE merevlemezt betéve felköthető a 1394-es portra, újszerű archiváló eszközre tehetünk szert: A futó gépre feldugható, lehúzható merevlemezre. (Napjainkban ez az archiválási technika már elavult, helyét a jóval olcsóbb és egyszerűbb USB 3.0-ás külső merevlemezek, NAS-ok, illetve ipari archiválásnál a DAT egységek és korszerű storage rendszerek vették át.)

Mint az élet minden területén, itt is található más megoldás, mely képes ellátni a FireWire feladatait. A felhasználási kör szerteágazó, az archiválástól az adatgyűjtésig sok minden szóba jöhet.

Napjainkban a FireWire

Jelenleg az IEEE1394-es szabvány nagyon hátérbe szorult, köszönhetően az USB 2.0 és 3.0-ás szabványnak, melyek csatlakoztathatóságban és eszköz kompatibilitásban jóval kedvezőbb tulajdonságokkal bírnak mint a FireWire szabvány. Átviteli sebességben is felülmúlja a FireWire-t hiszen az USB 3.0-ás port 5 Gbit/sec sebességre képes, és kompatibilis az előző USB szabványokkal.

500px-USB_TypeAB_Diagram.svg

USB csatlakozók