A Get in the Ring nemzetközi startup versenyre idén 70 közép-kelet-európai csapat jelentkezett. A budapesti előválogatóba 16 csapat került, akik közül a szakmai zsűri 8 csapatot választott be az élő showba.

A regionális döntőben 3 magyar, 2 román, 1 lengyel és 1 osztrák, valamint 1 lett startupnak nyílt lehetősége 200 néző előtt a boxringbe lépni, és megmérkőzni egymással. Olyan csapatok versenyeztek a fődíjért, mint a lengyel Innovalab egy ipari hamisítványok kiszűrését könnyítő eljárással vagy a Smart City technológiát fejlesztő lettországi 4Smartstreet.

get in the ringA szakmai zsűri munka közben – fotó: NKFIH

„A számos nemzetközileg is elismert magyar kutató-fejlesztő kiválósági műhely az induló innovatív vállalkozásoknak is inspiráló környezet lehet. A startupok Magyarországon az innovációt ösztönző finanszírozási rendszerre is építhetnek.

Arról, hogy egy-egy üzleti ötletből olyan piacképes termék legyen, amit akár a most induló állami kockázati tőkealap szakértői is ígéretesnek látnak, az a mentori rendszer gondoskodhat, amelyet az innovációs ökoszisztéma-fejlesztésre kiírt pályázat nyomán országszerte létrejövő inkubációs központok kínálnak majd.” – mondta el köszöntőjében Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke.

A nemzetközi zsűri az osztrák-magyar vegyes csapatnak, a digitális tartalomfeljesztési megoldásokat kínáló Intellyonak ítélte a 200 ezer eurós befektetési ajánlatot jelentő fődíjat, ami azt is jelenti, hogy ők vehetnek részt a 2017 tavaszán megrendezésre kerülő globális döntőn Szingapúrban.

Rajtuk kívül a Magyar Nemzeti Kereskedőház felajánlásából a robotikával foglalkozó Robotrainer projekt is ott lehet még a szingapúri döntőn. A budapesti versenyen egy erre szolgáló applikáció segítségével a közönség is szavazhatott. A nézők egybehangzó véleménye alapján a közönségdíjat a Moow nyerte: fejlesztésük, az intelligens kerékpár kormány lopásgátlóként is üzemel.

„2014 óta szervezzük Magyarországon a Get in the Ring startup versenyt, de ez az első alkalom, amikor külföldi csapatok is lehetőséget kaptak a jelentkezésre. Fontosnak tartjuk, hogy részesei vagyunk a Get in the Ring 62 országot magában foglaló nemzetközi kapcsolati hálójának, és bízunk benne, hogy az eddigi munka eredményeként hamarosan a verseny világdöntőjét is Magyarországra tudjuk majd hozni. Ezzel Budapest olyan rangos startup események vetélytársa lehet, mint a Pioneers Festival, vagy a Wolves Summit.” – mondta el Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. operatív vezetője.

get2A nyertesek indulhatnak a szingapúri döntőn is – fotó: uni.sze.hu

A tavalyi év után idén is a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakmai támogatásával zajlott le 2016. november 24-én a Get in the Ring budapesti döntője. Az eseményt szervező Enterprise Hungary Nonprofit Kft. ambíciója, hogy az innovatív ötletek itteni megmérkőzése régiós szinten is meghatározó nemzetközi startup esemény legyen.

A zsűriben a nemzetközi startup közösség meghatározó szereplői foglaltak helyet:

  • Maris Prii – Startup Wise Guys,
  • Max Kelly – Techstars London,
  • Markus Lang – Pinoeers Ventures,
  • Jochem Cuppen – GITR Foundation,
  • Katona Bence – Hiventures,
  • Erős Veronika – Magyar Nemzeti Kereskedőház