Idén már nyolcadik alkalommal csaptak az automatizált kisautók a február 11-én rendezett a 2017-es RobonAUT versenyen. A BME-VIK versenyén az eddig akadályok mellett ebben az évben már egy útonálló drón is bevetésre került.

Az automatizált robotok versenyének ötlete a BME-VIK docensében, Tevesz Gáborban merült fel még 2009 tájékán. A RobonAUT megrendezéséhez az ötletet a hasonló tematikájú, EUROBOT adta. A nemzetközi versenyen a Műegyetem hallgatói rendszeresen előkelő helyen szerepelnek. A legelső, 2010-es RobonAUT versenyen még egy önállóan működő "okosmarkoló" megalkotása volt a cél. Az azóta klasszikussá vált autós feladatok csak 2011-től kezdve kerültek be a feladatok közé. A verseny a tanszék "Robotirányítás rendszertechnikája" című tantárgyához kapcsolódik.

A verseny már évek óta két futamból áll. Az első egy ügyességi, a második egy gyorsasági futam. Az ügyességi rész pályája minden évben változik, a versenyzők csak az elemeket ismerhetik meg, azok sorrendje a versenyig rejtve marad. Idén két új elem is volt, az egyik friss akadálynál az autóknak egy drón előtt kellett megállniuk és megvárniuk amíg az felszáll. A második új akadály egy forgó hordó volt. Ami a lebonyolítást illeti, az idei RobonAUT megrendezése sem sikerülhetett volna a szponzorok népes tábora nélkül.

A versenyen felvonuló csapatok ién is rendkívül változatos képet mutattak. Az idei RobonAUT indulói között megtalálhattuk – a teljesség igénye nélkül – a 2001 Űrodüsszeiából ismert szuperszámítógépet, mely a beszédes nevű "Human Error" csapat színeiben indult, de tiszteletét tette a "Különben dühbe gurulunk" csapat is, kiknek automatizált homokfutójának volánja mögött maga Bud Spencer és Terence Hill foglalt helyet.

A csapat bevallottan nagy rajongója a tavaly elhunyt Bud Spencernek, a csapat nevét is a színész előtti tisztelgés ihlette. Külön ki kell emelni a lustaságot hatékonyságra sikerrel átkonvertáló Slackers csapatát is. A fiatalemberek ugyanis a többiekkel ellentétben nem 2-3 hónap, hanem két három hét alatt építették meg – a gyorsasági futamon a leggyorsabb köridőt ment – robotautójukat. A versenyt összesített, illetve junior kategóriában is az ARMageddon csapat nyerte meg.