A mesterséges intelligenciára épülő Chempass nyerte idén a fődíjat a Brain Bar Budapest fesztivál nemzetközi startup versenyén, és a magyar fejlesztő csapat különdíjat is kapott – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

blastAz átadás pillanatai – fotó: hirado.hu

A  Chempass csapata a fődíj révén a Power Angels 150 ezer eurós befektetési ajánlatával és az OXO Labs féléves akcelerátor programjával lett gazdagabb. A csapat az egyik különdíjat is megnyerte, amelynek keretében egyéves ingyenes hozzáférést kap a Microsoft Azure felhőszolgáltatásához.

A Chempass egyedülálló módon teszi lehetővé a kémiai folyamatok modellezését és új vegyületek tervezését, a szoftver a tervek szerint idén nyártól lesz elérhető. A magyar startup győzelme azért is kiemelkedő, mert idén több mint száz csapat jelentkezett a versenyre. Nevezések nem csupán a kelet-közép-európai régió országaiból, hanem Indiából és az Egyesült Királyságból is érkeztek – írták.

A további három különdíj közül kettőt a sakkot forradalmasító magyar Kontra Chess, egyet pedig a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők életét megkönnyítő telegyógyászati platform, a horvát vHeart kapta. Idén harmadik alkalommal szervezték meg június első három napján a Brain Bar Budapest fesztivált, amelyen elismert nemzetközi szakemberek fejtették ki véleményüket, vitáztak az aktuális technológiai, kulturális és politikai trendekről.