Az "év háromdimenziós nyomtatási alkalmazása" kategóriában a Siemens lett a győztes a háromdimenziós nyomtatási iparág nemzetközi versenyén.

s1Már 3D nyomtatással készítik a turbinalapátokat – fotó: siemens.com 

A vállalat azért kapta ezt az elismerést, mert a világon elsőként tesztelt sikeresen additív gyártási (AM) technológiával készült gázturbina lapátokat. A díjat Michael Petch, a 3Dprintingindustry.com on-line hírforrás főszerkesztője adta át a Siemens képviselőinek az Egyesült Királyságban, Londonban rendezett ünnepségen, az additív gyártási iparág nemzetközi szakértőinek jelenlétében.

Az idei év egy korábbi időpontjában a Siemens bejelentette, hogy áttörést ért el a háromdimenziós nyomtatás területén: egy nemzetközi projekt csoport, melynek tagjai között megtaláljuk a svédországi Finspångból, az Egyesült Királyság területén levő Lincolnból és a németországi Berlinből érkezett Siemens mérnököket, valamint a Materials Solutions (Worcester/Egyesült Királyság) szakértőit, sikeresen befejezte az első, additív gyártási (AM) technológiával előállított gázturbina lapátok teljes terhelésű teljesítményvizsgálatát.

Az utóbbi hetek során a '3Dprintingindustry.com' – az iparág vezető on-line hírforrása – olvasói úgy szavaztak, hogy ez a teljesítmény tekinthető az év legjobb háromdimenziós nyomtatási alkalmazásának az additív gyártás egyik legnagyobb kihívást jelentő területén.

"Nagyon örülünk, hogy háromdimenziós nyomtatással készült turbina lapátjainkért megkaptuk ezt a díjat, és különösen büszkék vagyunk arra, hogy a szavazatok az additív gyártási közösség tagjaitól érkeztek" – mondta Phil Hatherley, a Siemens Materials Solutions üzletágának vezérigazgatója. "Ezzel a díjjal bizonyítjuk, hogy a Siemens, mint a technológia fejlesztője döntő szerepet játszhat az additív gyártás jövőjében. Készen állunk rá, hogy megtegyük e fejlesztési folyamat következő lépéseit."

Az additív gyártásban megvan az a lehetőség, hogy a gázturbina alkotóelemek előállításának kulcsfontosságú technológiája legyen. A Siemens már a kezdetektől fogva beruházott ebbe az innovatív technológiába, jelenleg pedig az alkalmazott eljárások iparosítása és üzleti alapokra helyezése érdekében tesz erőfeszítéseket.

A díjnyertes turbinalapátok mellett a Siemens égőcsúcsok és fúvókabetétek gyártására és égőfejek javítására használja ezt az innovatív technológiát. A szakértők nemzetközi csoportja, valamint a Svédországban, Németországban és az Egyesült Királyságban található innovációs központok az új tervezési lehetőségeket felhasználva specifikus megoldásokat dolgoznak ki a Siemens ügyfelei számára.