Kormányzati és uniós támogatással indulnak az oktatás és a kutatás infrastrukturális feltételeit javító fejlesztések a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – közölte Szabó Gábor rektor kedden sajtótájékoztatón, a Tisza-parti városban.

Az akadémikus elmondta, hogy az SZTE évtizedekig küzdött azzal a problémával, hogy bár az intézeteiben nemzetközi színvonalú szakmai munka folyik, az ennek helyet adó épület katasztrofális állapotban volt és néhol még van ma is.

szteAz egyetem fogászai rendelője – fotó: stoma.u-szeged.hu

A rektor hangsúlyozta, az, hogy az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként épülő szegedi lézerközpont regionális gazdaságfejlesztési hatása miként érvényesül, annak függvénye, milyen ütemben sikerül kialakítani az egyetem kezelésében lévő területen az ELI Science Parkot. A tudományos-ipari park hosszú távon 3-4 ezer álláshelyet teremthet. A terület előkészítése 1,75 milliárd forintos költségvetési forrásból indulhat el – tudatta Szabó Gábor.

Fendler Judit kancellár kifejtette, az egyetem által tavaly és idén elnyert uniós pályázati források jellemzően az oktatás-kutatás, a kutatás-fejlesztés infrastrukturális hátterét javító fejlesztéseket célozzák, ezek között említette az egészségtudományi képzéseket. Az orvosképzés a hazai felsőoktatás egyik leginkább versenyképes ágazata, a demográfiai és társadalmi folyamatok miatt egyre inkább nő ezek iránt az igény – mondta a kancellár.

A betegellátás színvonalának emelését és az optimális betegútszervezést teszi majd lehetővé a "Fejközpont" felépítése. Kormányzati támogatásnak köszönhetően, nyugat-európai mintákat követve egy helyre kerülhet a szemészeti, a fül-orr-gégészeti, az arc- és állcsontsebészeti, az idegsebészeti, valamint az ehhez a területhez kapcsolódó speciális onkológiai ellátás. A fül-orr-gégészeti klinika felújítása és a "Fejközpont" építése mintegy 10 milliárd forintból történhet meg.

Megkezdődhet az SZTE régóta tervezett – az élettudományi képzéseknek, kutatásoknak, fejlesztéseknek és ipari együttműködéseknek helyt adó – Élettudományi Központjának előkészítése is.