A idén kilencedik alkalommal mutathatták be a műegyetemi hallgatók saját fejlesztéseiket az önműködő robotjárművek rangadóján, a RobonAUT 2018. versenyen.

r01"Párnás autó" néven mertek csak hivatkozni erre az indulóra – fotó: RobonAUT / Facebook

A Műegyetem Q épületének aulájában tíz, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének mesterképzéses hallgatóiból álló csapat küzdött a győzelemért saját építésű robotautóival. A járművek – ideális esetben – emberi beavatkozás nélkül haladtak végig a számukra kialakított gyorsasági és akadálypályákon.

A 3 millió forintos összdíjazású viadalon 3 fős csapatok és az általuk épített önállóan működő (autonóm) robotjárművek – átalakított modellautók – vehettek részt. A pálya elrendezése előre nem, de elemei – konvoj, vasúti átjáró, „útonálló” drón – ismertek voltak a résztvevők számára. A nézők az autókra szerelt kamera segítségével a kivetítőn és az interneten valós időben tudták követni az eseményeket.

A megmérettetéssel az egyetem célja a hallgatók gyakorlati ismereteinek bővítése és a kapcsolatteremtés lehetősége volt a vállalati szektor képviselőivel: „A RobonAUT 2018. versenyen való eredményes szereplés kitűnő ajánlólevél a jövő intelligens autóinak fejlesztéseivel foglalkozó vállalatokhoz történő belépésre, miután a Műegyetem a robotika terület reménységeit képezi”– hangsúlyozta Tevesz Gábor egyetemi docens, a verseny egyik fővédnöke.

A többórás versengést követően végül a junior kategóriában a HUB, az összesített versenyben az ARMaRomeo  csapata győzedelmeskedett. Az eredménytáblát ide kattintva lehet megtekinteni.