Átszámítva több, mint hatmilliárd forintból építenek új kemencét az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. orosházi gyárában, a beruházás várhatóan május elejére fejeződik be – tájékoztatta a cég HR-vezetője az MTI-t.

ioA világ 23 országában, 78 gyáregységgel van jelen a vállalat – fotó: Imre György / beol.hu

Ördögné Papdi Zsuzsanna elmondta, az ilyen kemencéket 12-15 évente fel kell újítani, az orosházi 2003 óta folyamatosan üzemelt. Az újabb technológia alkalmazásával csökken a károsanyag-kibocsátás, és az új kemence kevesebb energiát használ majd fel. A fejlesztés során felújítják a formázó és a minőségellenőrző gépeket is. A beruházás költségeit saját forrásból fedezi a cég, de a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán 12 éves időszakra vonatkozó adócsökkentést nyertek  el, cserébe 25 személy foglalkoztatását vállalták a következő 5 évben – közölte a vezető.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. évente 110 ezer tonna befőttesüveget és üvegpalackot gyárt. A várhatóan három hónapos leállás alatt mintegy 28 ezer tonnával csökken a termelés, aminek csak egy kis részét hozza vissza az indulás utáni hatékonyabb gyártás. Ezt a termeléskiesést betervezték a költségvetésükbe – fogalmazott Ördögné Papdi Zsuzsanna. Hozzátette, a gyárban foglalkoztatott 230 dolgozó körülbelül kétharmada karbantartási munkákat lát el, tíz mérnök külföldi képzéseken és tréningeken vesz részt az új technológia elsajátítása érdekében, és többen a szabadságukat töltik a leállás alatt.

Az amerikai O-I társaság a világ egyik vezető csomagolóüveg gyártó vállalata a világ 23 országában, 78 gyáregységében különböző csomagolóüvegeket gyárt a konzervipar, a szeszipar, a söripar, valamint a borászatok, az üdítőital-ipari vállalatok, valamint a gyógyszeripar számára. A cég világszerte 27 ezer embert foglalkoztat. 2017-ben 6,9 milliárd dolláros nettó forgalmat bonyolított le. Több mint 49 ezer megrendelőjük van 86 országban.

Az európai központ Svájcban van. Magyarországon 1995 óta van jelen a cég. A magyarországi cég a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2016-ban 475,6 millió forintos adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi 262,2 millió után. Az árbevétel 7, 2 milliárd forint volt, amelynek döntő része a svájci cég részére végzett, bérmunkáért kapott export árbevétel.