Csütörtökön 10.00-12.00 óra között a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete a CabTec Kft. kecskeméti telephelyén figyelmeztető sztrájkot tartott. A munkáltató a tulajdonosi egyeztetésre hivatkozással a szakszervezettel érdemi bértárgyalást nem folytatott.

cabtech10%-os béremelést akarnak a dolgozók – fotó: autopro.hu

Az MTSZSZ követelése 2018. január elsejével legalább 10,5%-os béremelést tart elfogadhatónak minden munkavállaló számára a Cabtec Kft.-nél. A Munkáltató a szakszervezeti bérkövetelést figyelmen kívül hagyva átlagosan 5%-os egyoldalú munkáltatói intézkedéssel végrehajtandó bérfejlesztést jelentett be, a szakszervezetet pedig tájékoztatta arról, hogy további béremelésre irányuló megállapodást nem kíván kötni.

Az MTSZSZ a béremelés mértékét és az eljárás módját elfogadhatatlannak tartja. Az MTSZSZ a csütörtöki napon 10.00-12.00 óráig a sztrájktörvényben foglalt lehetőséggel élve figyelmeztető munkabeszüntetést tartott. A munkavállalók továbbra is kiállnak a 10,5 %-os alanyi jogon járó bérfejlesztés mellett.

A CabTec Kft. a munkabeszüntetésben részt vevők számára méltatlan körülményeket teremtett. A nagy létszámban sztrájkoló munkavállalók részére egy maximum 20 fő befogadására alkalmas oktatótermet biztosított, így a dolgozók egy része – akik között várandós kismamák is voltak – a levegőtlen folyosón a földön ülve, összezsúfolódva voltak kénytelenek tartózkodni. Az MTSZSZ sikeresnek ítélte a megmozdulást.