Ruanda után most Amerikában terjeszkedik a szárnyas drónokat gyártó startup, a Zipline – olvastható a robotikával foglalkozó sepctrum.ieee.org oldalon.

01Az életmentő drón – fotó: Zipline

Zipline névre hallgató startup elsődleges célkitűzése a pilóta nélküli repülőgépek alkalmazása  volt gyógyászati eszközök célba juttatására. A cég a tevékenységét 2016-ban Ruandában kezdte meg, ahol a kontinensre sajnos jellemző módon eléggé hiányosak az egészségügyi szolgáltatások. Az országban a Zipline robotrepülői egy központi elosztóközpontból szálltják a vért a rászorulóknak. 

A Ruandában igényelt vérkészítményeinek 20%-át mostanra a Zipline szállítja ki a rászorulóknak. A startup drónjai eddig már többmint 30 ezer kilométert repültek az országban, és mintegy 7000 vérszállítmányt juttattak célba.

A Zipline most újítja fel rendszerét: a drónoka nagyobbakra cserélik, a jelenleg központonként napi 50 repülésre elég kapacitást 500-ra szeretnék emelni, az átlagosan 10 perc kiérkezési időt pedig egyetlen percre akarják csökkenteni. 

02A kilövőből távozó gép – fotó: Zipline

A nemrég bevezetett drónjuk az előző verzióhoz képest nagyjából 30%-al lett gyorsabb, így már 128 kilométert tud megtenni óránként. A robotrepülő 1,75 kg hasznos terhet tud szállítani, és nagyjából négyszer gyorsabb egy átlagos, szárnyak nélküli kvadkopternél. A drónokat minden esetben egy katapultról indítják, és az anyahajókra leszálló vadászgépeknél látott "kampó" segítségével állítják meg leszálláskor. A Ziplin idén már Amerikában is elkezdi tevékenységét.