A Siemens Building Technologies divíziója új funkciókkal bővíti a felhőalapú Synco IC platformot, lehetővé téve a HVAC berendezések (fűtés, szellőzés, légkondicionálás) távolról történő irányítását.

aasdasdasdasA platformmal az épületkezelők hatékonyan tudják az épület energiafelhasználását csökkenteni – fotó: Siemens

2018. júliustól kezdve a Synco IC segítségével távolról rögzíthetők a mérőállások, nyomon követhető a fontosabb energiafogyasztási indikátorok alakulása, és egyes berendezések távolról is vezérelhetők az energiafogyasztás csökkentése érdekében. A kis- és közepes méretű épületek HVAC rendszereinek költséghatékony kezelését és irányítását lehetővé tevő, felhőalapú Synco IC rendszer 2015-ben jelent meg.

A Synco IC Energy Monitoring alkalmazás segítségével az épületkezelők hatékonyan tudják az épület energiafelhasználását csökkenteni, és a mérőállások rögzítése akár távirányítással és automatikusan is megoldható. A távoli mérőállás rögzítéssel elkerülhető az időigényes és költséges leolvasás, csökkenthetők az utazási és munkaerő költségek, nő a működés költséghatékonysága. Az automatikus mérőállás-rögzítéssel kiküszöbölhetők a leolvasási hibák, megelőzhetők a mérőkkel elkövetett csalások és adathamisítások. A felhasználói adatokhoz való hozzáférés és felhasználásuk korlátozott, a felhasználói adatok biztonságát a rendszer garantálja. A rendszer akár 2 500 rádiófrekvenciás és 250 vezetékes mérőórát tud kezelni.

Ingyenesen akár 100 helyszín is csatlakoztatható, a Synco IC ezzel ideális megoldás lehet a sok kisebb épületből álló portfolióval rendelkező létesítménykezelő társaságok számára. Szintén nagyszerű megoldást nyújt a városvezetés és önkormányzatok számára, amelyek kezelésében több, helyileg elszórt épület található (irodák, iskolaépületek, nyugdíjas otthonok). A Synco IC emellett nagyobb társaságok számára is ideális megoldást kínál ahhoz, hogy központi helyről irányíthassák fiókjaik és irodáik épületautomatizálási rendszerét.

A Synco IC Energy Monitoring üzembe állítása nagyon egyszerű. Minden helyszín pár perc alatt bekapcsolható a rendszerbe plug&play megoldással, QR kódok segítségével, és a helyszíni mérőket a rendszer automatikusan megkeresi és érzékeli.

A létesítménykezelőkre folyamatos nyomás nehezedik a portfoliójukba tartozó épületek együttes energiafogyasztásának és CO2 kibocsátásának csökkentése érdekében. A Synco IC egyetlen intuitív kezelőfelületen biztosítja az épületekben működő HVAC berendezések és fogyasztásmérők kezelését, felügyeletét. Az interfészen számos adat és információ – többek közt fogyasztási trendek, épületek és bérlemények energiafogyasztásának összevetése, négyzetméterre bontott fogyasztás, szolgáltatás (fűtés, hűtés, meleg víz, hideg víz, áram) szerinti bontás – lekérdezhető. Az optimális energiahatékonyság fenntartása érdekében a létesítménykezelők távolról is beavatkozhatnak az épületek berendezéseinek beállításába.

A Synco IC világszerte márt több mint 15 000 helyszínen működik, és ezeken a helyeken mostantól a létesítménykezelők használhatják a távoli mérőállás-rögzítési funkciót, nyomon követhetik a főbb energiafogyasztási mutatókat, és távolról is beavatkozhatnak az épületek berendezéseinek beállításába az energiafogyasztás csökkentése és az épületek fenntartható működtetése érdekében.