Átadták a Thermo Fisher egészségügyi és gyógyászati vállalat regionális szolgáltató és fejlesztő központját kedden a budapesti Advance Tower épületében.

stA 100 munkavállalót foglalkoztató központ jövőre ugyanennyivel bővül – fotó: Shutterstock

Az avató rendezvényen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gazdasági fellendülés jelének nevezte a szolgáltató és fejlesztő központok megjelenését. A Magyarországon működő 110 intézménnyel már nem csupán kiszolgáló, hanem összetett tudást igénylő és magas hozzáadott értéket teremtő tevékenységek érkeznek, az európai munkahelyekkel is versenyképes lehetőséget kínálva a jól képzett munkaerőnek – tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország a rugalmas munkajogi szabályozásnak, valamint átalakított, korszerű felsőoktatásnak köszönhetően jelentős beruházási célország az egyre erősebb nemzetközi versenyben is. Kiemelte az alacsony adókulcsok jelentőségét is, hiszen – tette hozzá – ezeknek köszönhető, hogy az egyre emelkedő fizetésekkel nem jár együtt a munkaerőköltségek elszabadulása.

A Thermo Fisher EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régiójának elnöke azt reméli, hogy a budapesti a másik két nagy központtal együtt hosszú távon biztosítja a vállalat versenyképességét. Andy Thomson a rendezvényen megjegyezte, hogy a szolgáltató ágazatok rohamosan fejlődnek, a legkorszerűbb megoldások is gyorsan elavulnak, a cégek ezért folyamatos megújulásra kényszerülnek.

Richard Spoor, a Thermo Fischer alelnöke közölte, hogy a 100 munkavállalót foglalkoztató központ jövőre ugyanennyivel bővül és ezt követően is további növekedéssel számolnak. Hozzátette, hogy az EMEA-térségben dolgozó alkalmazottak száma 5 év alatt nőtt 13 ezerről 24 ezerre.

thRichard Spoor, a Thermo Fisher alelnöke – fotó: Kovács Márton / MTI / KKM

A világszerte 70 ezer munkavállalót foglalkoztató Thermo Fischer a világ vezető egészségügyi és gyógyászati vállalata, kutatásai kiterjednek a diagnosztikára, a gyógyszer- és vakcinagyártásra. Árbevétele tavaly meghaladta a 20 milliárd dollárt, kutatásra és fejlesztésre megközelítőleg 1 milliárd dollárt költöttek. A pénzügyi és informatikai fejlesztéssel is foglalkozó budapesti központ az EMEA-régió országait szolgálja ki.