Átadták pénteken a higiéniai papírtermékeket gyártó Vajda Papír Kft. 15 milliárd forintos beruházással elkészült gyárát Dunaföldváron, az üzem száz új munkahelyet teremt a régióban.

csA beruházással a cég hazai feldolgozó kapacitása 100 ezer tonnára nő – fotó: vajdapapir.hu

A létesítmény avatásán Varga Mihály pénzügyminiszter a cég beruházását méltatva azt mondta: a Vajda Papír Kft. példája mutatja, hogy nem csak az információ-technológiai szektorban és az autóiparban lehet sikereket elérni, hanem a papíriparban is.

Vajda Attila, a cég ügyvezető igazgatója közölte: a kft. zöldmezős beruházással 18 hektáros területen hozta létre 26 ezer négyzetméteres üzemét, ahol mintegy 35 ezer tonna papíralapanyagot gyártanak. Ezzel az alapanyag-szükséglet felét önállóan állítja elő a cég, és hazai feldolgozó kapacitása 100 ezer tonnára nő.

Ismertetése szerint az üzemben olyan technológiai újításokat alkalmaznak, amelyeknek köszönhetően a gyártási folyamat a lehető legkisebb környezeti "lábnyomot" hagyja maga után. A cellulóz ipari felhasználásra telepített erdőkből származik, csökkentették az ipari víz mennyiségét, és a villamosenergia-szükségletet teljes egészében zöld energiából állítják elő. A kft. százzal bővíti 230 fős hazai létszámát, és összesen 500 dolgozót foglalkoztatnak – mondta a cégvezető az MTI-nek. Jelezte: a vállalat készül a dunaföldvári kapacitás növelésére.

Az 1999-ben alapított társaság meghatározó a higiéniai, háztartási papírtermékek hazai piacán, termékeik önálló márkák mellett a nemzetközi kereskedelmi láncok saját márkáiban jelennek meg. A kft. eddig összesen 30 milliárd forintot fordított beruházásokra; 2013-ban létrehozta a Vajda-Papír Skandinávia nevű céget, amelynek norvégiai üzeme 25 ezer tonnás kapacitással működik.

A hazai vállalkozás 2017-ben 19,7 milliárd forint nettó árbevétel mellett 124 millió forint adózott eredményt ért el. Vajda Attila az MTI-vel közölte: idei várható árbevételük 26 milliárd forint lesz, 2019-ben pedig a dunaföldvári termelésnek köszönhetően húsz százalékkal haladja majd meg a 2018-ast. A Vajda Papír norvég vállalatánál a tavalyi 35 millió után idén 45 millió eurós árbevétellel számolnak.