2018-ban a Siemens több szabadalmat nyújtott be, mint bármely más európai ország, így az Európai Szabadalmi Hivatalhoz szabadalmat bejelentők listájának élére került. 2.493 bejelentett szabadalmával a Siemens maga mögé utasította a tavalyi évben vezető Huaweit.

sssssIllusztráció – fotó: TASR / AP

A lista harmadik és negyedik helyét a Samsung és az LG foglalta el. 2017-ben a Siemens csak a második helyen végzett. A vállalat utoljára 2011-ben volt Európában a szabadalmat bejelentők listájának élén. A Siemens szabadalmainak több mint 25%-a az Ipar 4.0 és a digitalizáció területéhez kötődik, ezeken a területeken lényegesen több szellemi tulajdonjogi oltalomra irányuló kérelmet nyújtott be, mint a tavalyi évben. A vállalat a szabadalmak számának jelentős emelkedéséről számolt be a mesterséges intelligencia és kiberbiztonság területén is.

„Ez a helyezés a Siemens folyamatos és kiváló innovációs tevékenységéről tanúskodik, különösen a digitális technológiák területén – mondta Beat Weibel, a Siemens Intellectual Property részlegének vezetője. – Ugyanakkor nemcsak a szabadalmak számát helyezzük a középpontba, hanem azok minőségét és az oltalmi jogok régiókra történő széles kiterjesztését is. Hiszen a digitalizáció, valamint a szolgáltató iparág fontossága miatt elengedhetetlenné vált a szélesebb lefedettség.”

A Siemens összesen több mint 65.000 szabadalom birtokosa. A vállalat munkatársai a 2018-as pénzügyi évben körülbelül 3.900 szabadalmat és 7.300 találmányt jelentettek be. Évi 220 munkanappal számolva ez napi szinten átlagosan 33 találmánynak felel meg. A Siemensnél körülbelül 43.000 kutatás-fejlesztéssel foglalkozó alkalmazott dolgozik 44 országban, közülük mintegy 14.100 Németországban.