Az ipari dolgozók mostantól egyszerűbben felhasználhatják az termelőeszközökből származó adatokat, hogy előrejelzéseket kapjanak az esetleges problémákról és továbbfejleszthessék folyamataikat a meglévő automatizálással és vezérléssel.

rockwellIllusztráció – fotó: Rockwell Automation

Az új FactoryTalk Analytics LogixAI modul, amely korábban Project Sherlock néven vált ismertté mesterséges intelligenciát (MI) alkalmaz a termelési anomáliák észlelésére, amik alapján értesíteni tudja a dolgozókat, hogy igény szerint kivizsgálják vagy beavatkozzanak az adott folyamatba.

Számos analitikai technológia komoly szaktudást igényel az adattudomány és az ipari folyamatok területén. Ez a ControlLogix vezérlőkhöz illeszthető modul leveszi ezt a terhet a vállalatokról, hiszen elvégzi az adattudós munkáját. A modul közvetlenül a vezérlő házában helyezhető el, és a hátlapon keresztül továbbítja az adatokat, amelyekkel előrejelzések készülnek. Folyamatosan nyomon követi a termelést, és a megszerzett tudás segítségével érzékeli az anomáliákat.

„A FactoryTalk Analytics LogixAI modul hozzáférhetőbbé teszi az előrejelzéses analitikákat, hogy így még több dolgozó hozhasson még jobb termelési döntéseket,” mondta Jonathan Wise a Rockwell Automation termékmenedzsere. „A modul képes megtanulni az adott ControlLogix alkalmazást és értesíti az operátorokat és szervizeseket, ha váratlan irányba módosulnak a folyamatok. Ezzel a dolgozók megelőzhetik az esetleges termékminőségi problémákat és megóvhatják a folyamat épségét.”

Például, ez a modul segíthet az operátoroknak, hogy olyan berendezéseknél, mint, amilyenek a keverőgépek észrevegyék a teljesítményeltéréseket, ami azután hátrányosan érintheti a termék minőségét vagy leálláshoz vezethet. A modul virtuális szenzorként is alkalmazható. Ahelyett, hogy a dolgozóknak kelljen folyamatosan értékeket leolvasniuk – például egy csomagolt élelmiszer páratartalmát – a modul a gyártósor egyes elemeinek (például szórófejek, szárítók és égők) változóiból virtuálisan előre tudja jelezni az értéket.

A dolgozókat ezt követően az ember-gép felületen vagy az irányítópulton korábban beállított riasztásokkal lehet értesíteni a problémáról. A modul a jövőben további funkciókkal bővül és segít majd, hogy a dolgozók a hibaelhárításra tudjanak összpontosítani vagy egy folyamat optimalizálását tudják automatizálni.

A FactoryTalk Analytics LogixAI modul a Rockwell Automation FactoryTalk Analytics portfoliójának legújabb tagja. A portfolióhoz tartozik még FactoryTalk Analytics for Devices, amely képes megtanulni egy automatizálási rendszer struktúráját, hogy azután értesíteni tudja a dolgozókat az egyes eszközökkel kapcsolatos problémákról. A LogixAI modul ezt viszi tovább azzal, hogy megtanulja az automatizálási rendszer alkalmazását és segít azonosítani az abban bekövetkező anomáliákat.

Mindkét termék önállóan is alkalmazható, de a jövőbeni verziók kölcsönösen fogják egymást segíteni. A FactoryTalk Analytics platform több forrásból egyesíti az adatokat, hogy a dolgozók új összefüggésekre láthassanak rá. A FactoryTalk Analytics for Devices és a LogixAI modul a jövőben szintén adatforrásként szolgál majd a platform számára.