A Festo olyan független családi vállalkozás, amely stabilan növekszik hosszú évek óta. Világszerte folyamatosan erősíti piaci pozícióját, ezáltal ideális körülményeket teremt a további növekedéshez. Vevőközpontú értékesítési tevékenységük eredményeképpen évente körülbelül 10 ezer egyedi megoldás születik.

– Az elektromos hajtóművek szegmense óriási növekedési lehetőséget jelent a cég számára. Ennek a termékcsoportnak az értékesítése évente két számjegyű növekedést produkál Magyarországon is. A Festo előnye, hogy képes kombinálni az elektronikus és pneumatikus rendszereket, mivel mindkettő megtalálható a termékpalettán. Szakembereink ezért mindig technológiasemleges, optimális megoldásokat kínálnak vásárlóink számára – mondta el Szövényi-Lux Márton, a Festo Kft. ügyvezető igazgatója.

A termelésautomatizálási megoldások szállítójaként és hosszú távú célokkal bíró társaságként a Festo a fenntarthatóságra koncentrál. A németországi központban és a világ összes Festo-gyárában szorosan ellenőrzik az egész értékalkotó láncolatot – beleértve a műszaki tervezést, az energiahatékony termékeket és berendezéseket, valamint a hatékony tervezőszoftvereket – a környezetbarát termelés érdekében. A Festo kifejlesztette energiamegtakarítási szolgáltatását, ezzel saját energiafogyasztását is harmadára csökkentette.

156540

A kutatás-fejlesztés egyik fontos területe a bionika: ExoHand segédeszköz ember-gép interakcióhoz A fenntarthatóság fogalma áll a figyelem központjában, és nemcsak a termelésben, hanem az infrastruktúra és a berendezések tekintetében is. A világon sokfelé található Festo-épületekben is ökológiai standardokat határoztak meg, olyan innovációs koncepcióval, amely magában foglalja az építészettől a légkondicionálási technológiákon keresztül az épületautomatizálást is.

Egyedülálló innovációs kultúra

– A Festo csoportnak egyedülálló innovációs kultúrája van. Kutatás-fejlesztési tevékenységünk szorosan összefonódik az iparági trendek meghatározó tényezőivel. A bionikus tanulóhálózat, a Bionic Learning Network projektekkel a jövőbe tekintünk, hogy új trendeket kezdeményezzünk az iparban, a természet által ihletett módon, figyelemmel az energiakímélő mozgatás koncepciójára, a könnyű szerkezetek tervezésére és az erőforrások megőrzésére. Ugyanakkor ehhez a területhez tartozik Magyarországon és az egész világon az oktatási intézményekkel történő szoros együttműködés, vagy a Worldskills versenyek évek óta folyó támogatása is. Nagyon fontos számunkra, hogy képzéssel és minősítéssel fiatal szakembereket bocsássunk ki a jövőbeni termelési környezetek számára – tette hozzá Szövényi-Lux Márton.

A Festo feladatának látja, hogy összefogja a tudományos és ipari partnerek erőit annak érdekében, hogy együtt szembesüljenek a jelen kihívásaival, és együtt folytassák a gondolkodást a jövő termeléséről. Az integráció és a miniatürizálás megoldásait például tovább kell fejleszteni, tehát a „valós” és „virtuális” szavak gyakrabban fordulnak majd elő együtt a termelésben. Az ember-gép együttműködés hasonló módon központi téma. A Festo számára meghatározó tényező, hogy teljes körű megközelítést folytat, alaptechnológiákat alkalmaz és egyengeti az utat a technológiai feltételek hálózatba foglalt, átfogó rendszerekhez.

Globális gondokra (is) koncentrálnak

– Figyelmet fordítunk az olyan globális problémák leküzdésére is, mint például az elektromos járművek, az élelmiszerbiztonság vagy éppen a vízhiány. Szeretnénk közreműködni például az elektromos járművek akkumulátorainak hatékonyabb előállításában, illetve az élelmiszer-ipari szektor és nem utolsósorban a vízgazdálkodás, víz-újrahasznosítás kihívásainak megoldásában.

A nagyobb városok egyre növekvő érdeklődést mutatnak folyamatautomatizálási megoldásaink iránt, mivel ez a technológia lehetővé teszi intelligens automatizált folyamatok alkalmazását az energia- és vízmegtakarítás érdekében, ezáltal hozzájárul a fenntartható városi környezet kialakításához. Már most is felhasználják automatizálási megoldásainkat Magyarországon számos víz- és szennyvízkezelő telepen. Nagy értékű Festo megoldást alkalmaztak a szentpétervári, az isztambuli vagy Kínában a nanjingi vízműveknél, ahol így milliók napi ivóvízellátásában veszünk részt – fejezte be Szövényi-Lux Márton.