A Siemens bejelentette a szoftverek, a szolgáltatások és az alkalmazásfejlesztési platform átfogó, integrált portfólióját, az Xceleratort.

A személyre szabható, valamint a vevői és iparág-specifikus igényekhez illeszthető Xcelerator elősegíti a különféle méretű vállalatok digitalizációját. Az Xcelerator a Siemens tervezési, mérnöki és gyártási szoftverjeinek teljes portfólióját kombinálja a Mendix a kiterjesztett low-code, multi-experience alkalmazásfejlesztési platformjával. A piacvezető, egyesített low-code és no-code fejlesztési környezetek mellett, a Mendix-platform, amely a MindSphere®-re, a Siemens felhő alapú, nyílt IoT operációs rendszerére támaszkodik, már felhő- és app-szolgáltatásokat is tartalmaz a digitális műszaki megoldásokhoz és a Dolgok Internetéhez (Internet of Things/IoT).

Az Xcelerator egyedülálló előnye, hogy ez a platform elősegíti a digitális átállást, mivel az ökoszisztémán belül mindenkinek, így a nem professzionális fejlesztőknek („citizen developer”) és a mérnököknek egyaránt lehetővé teszi, hogy könnyen kiépítsék, integrálják és kibővítsék adatállományaikat és rendszereiket. Bejelentették továbbá, hogy a Siemens PLM Software neve a jövőben Siemens Digital Industries Software-re változik. A névváltoztatással a Siemens ökoszisztémájának, valamint a világszerte vállalatok digitális átállását segítő megoldásokat, alkalmazásokat, eszközöket és szolgáltatásokat ötvöző portfoliójának növekedését kívánták hangsúlyozni. „A Siemensnél jelentős múltra tekint vissza az olyan típusú innováció, amely elmossa a határokat a tervezési, a gyártási és az üzemeltetési területek között, és egyesíti a virtuális és a valós világot. Ezt a hagyományt folytatja az Xcelerator is, amely az elektronikus tervezés-automatizálástól a termékélettartam-kezelésig terjedő teljes szoftverportfóliót ötvözi az IoT-et támogató Mendix platformmal és a MindSphere-rel.

Illusztráció – fotó: SIEMENS

Az Xcelerator egyedülállóan képes olyan személyre szabott alkalmazások kiépítésére, amelyek befogadják a visszajelzéseket és a teljesítményadatokat, majd ezeket az elemzett adatokat visszatáplálják a tervezésbe és a gyártásba, így váltva valóra a Digitális Vállalkozás ígéretét a diszkrét vagy folyamatorientált gyártóvállalatoknál” – mondta Tony Hemmelgarn, a Siemens Digital Industries Software vezérigazgatója. „Nagy várakozással tekintek a Siemens Digital Industries Software üzleti szegmens jövőbeni tevékenysége elé. A szegmens új identitása azt a digitalizálási szoftvereket és szolgáltatásokat kínáló széles portfóliónkat tükrözi, amely a holnap tervezési, mérnöki és gyártási feladatainak megoldását szolgálja.”

Az Xcelerator integrálja a Siemens ipari szoftverportfólióját
A Siemens a szoftverek legszélesebb portfólióját fejlesztette ki az elektronikai és a gépészeti tervezéshez, a rendszerszimulációhoz, a gyártáshoz, az üzemeltetéshez és az életciklus-elemzéshez. Az Xcelerator ezt a portfoliót olyan beágyazott eszközökkel és adatbázisokkal kombinálja, amelyek meglévő információtechnológiai, üzemeltetéstechnológiai és mérnöki tervezési környezetekhez kapcsolódnak. Ez olyan egyedi munkafolyamatokat tesz lehetővé, amelyekkel kiaknázhatók a Siemens technológia széles skálájában rejlő lehetőségek.

A Mentor Graphics által kifejlesztett CapitalTM szoftver NXTM szoftverbe történő beágyazása lehetővé teszi, hogy a különböző mérnöki szakterületeken dolgozó szakértők együttműködés keretében új termékeket fejlesszenek ki. A Siemens OpcenterTM megoldást integrálták a ValorTM szoftverrel. E fejlesztésnek az volt a célja, hogy a tervezéstől a gyártásig nagyobb legyen a digitális szál (Digital Thread), és elősegítse a folyamatos minőségi fejlődést. A Siemens több autóipari validálási eszköz integrálásával létrehozta a PAVE360TM autonóm validálási környezetet. Ez a nyílt integráció a modell-alapú szimulációknak a vizsgálati adatokkal és a valós teljesítményelemzéssel történő kombinálása révén elősegíti a gyors innovációt, valamint a termékek és a működések validálását.

A Siemens Digital Industries a Digital Enterprise Portfoliójával a különböző méretű vállalatoknak olyan teljes körű termékeket, megoldásokat és szolgáltatásokat kínál, amelyekkel integrálhatják és digitalizálhatják a teljes értékláncot. Az Xcelerator műszaki szoftveres alapot nyújt a vállalatok digitális kezdeményezéseihez, amelyek a termékek teljesítménye, a termékfejlesztés, a termelési műveletek és az életciklus támogatás terén innovatív és folyamatos problémamegoldást tesz lehetővé.

Az Xcelerator portfólió számos alkalmazást és megoldást tartalmaz a termékéletciklus-menedzsmenthez (PLM), az elektronikus tervezésautomatizáláshoz (EDA), az alkalmazás életciklus-menedzsmenthez (ALM), a gyártási műveletek menedzsmentjéhez (MOM), a beágyazott szoftverhez és a dolgok internetéhez (IoT). Ez az integrált portfólió támogatja az üzleti tevékenységek vezetői szinttől az üzemi szintig terjedő automatizálását, továbbá elősegíti az információk áramlását az Xcelerator ökoszisztéma résztvevői között, hogy ezáltal nyomon követhető, digitális szálat hozzon létre, és lehetővé tegye egy gyors reagálású, kollaboratív környezet kialakítását.

Az Xcelerator ökoszisztéma a Mendix alkalmazásfejlesztési platformjára épül
A vállalati low-code és no-code alkalmazásfejlesztés terén globális piacvezető Mendixet tavaly vásárolta meg a Siemens, hogy a vevői számára elérhetővé tegye a felhő nagy teljesítményét és a saját piacvezető alkalmazásfejlesztési környezetét, továbbá bővítse a Mendix platformját, s ezáltal elősegítse, hogy a jelenlegi és az új ügyfelei olyan alkalmazásokat építhessenek ki, amelyekkel a meglévő megoldásaikba új típusú adatokat és rendszereket integrálhassanak.

Illusztráció – fotó: SIEMENS

A MindSphere-en futó IoT-alapú alkalmazás-szolgáltatásokkal, digitális tervezési és rendszerintegrációs képességekkel kiegészített Mendix platform használatával a jövőben még több adat nyerhető ki a különböző rendszerekből, illetve arra is lehetőség lesz, hogy a platform kétirányú kapcsolatot létesítsen alkalmazásokkal és eszközökkel. A Mendix platform segítségével az Xcelerator felhasználói multi-experience alkalmazásokat építhetnek ki, továbbá megoszthatják bármely eszközön, bárhol, akár a felhőben, akár valamilyen platformon lévő adataikat, és gyorsabban profitálhatnak a digitális átállás kínálta előnyökből.

Az Xcelerator annak köszönhetően, hogy segítségével olyan alkalmazások építhetők ki, amelyek az IT rendszerek és alkalmazások széles körétől képesek adatokat feldolgozni és hozzáférhetővé tenni, lehetővé teszi a különféle méretű és az ellátási lánc bármely pontján működő vállalatok számára, hogy személyre szabott, adaptálható és új munkavégzési módokat támogató szoftvermegoldásokkal végrehajtsák az üzleti vállalkozásaik digitális átalakítását. Attól függetlenül, hogy a szervezetek házon belüli megoldásokat igényelnek, vagy felhőre csatlakozó megoldásokat keresnek, vagy kizárólag a felhőben kívánnak dolgozni, az Xcelerator minden vállalkozás számára biztosítja, hogy a digitális átállást a számára optimális ütemben és a neki megfelelő konfigurációval valósítsa meg.

A Siemens Digital Industries (DI) operatív vállalata vezető innovátor az automatizálás és digitalizáció területén. Szoros együttműködésben partnereivel és ügyfeleivel a DI a digitális transzformációt elősegítő folyamat-megoldásokat szállít különböző iparágakba. A Digitális Vállalat portfoliójával a DI vállalatmérettől függetlenül szállít a teljes értékláncba integrálható és digitalizálható teljeskörű termékeket, megoldásokat és szolgáltatásokat. Az egyes iparágak igényeire szabott megoldásokkal a DI egyedi portfóliója támogatja az ügyfeleket abban, hogy javuljon termelékenységük, és rugalmasabbak legyenek. A DI folyamatosan bővíti portfólióját a legújabb innovációkkal, és a legmodernebb technológiákat folyamatosan beépíti gyakorlatába. A Siemens Digital Industries globális központja Nürnbergben található, Németországban, világszerte 75 000 munkavállalót foglalkoztat.