Az év első kilenc hónapjában a Mapei Kft. exportbevételei meghaladták a 200 millió forintot, belföldi forgalma pedig 14,6 milliárd forint volt, 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte az építőipari segédanyagokat gyártó cég csütörtökön az MTI-vel.

A Mapei sóskúti gyára – fotó: mapei.com

A vállalat Szerbiába, Romániába, Szlovéniába és Horvátországba szállítja termékeit. Az export szeptemberben a két évvel ezelőtti szintre emelkedett, azt követően, hogy a Mapei a megnövekedett magyarországi igények kielégítése érdekében 2017-ben befagyasztotta az exportot.

A közleményben Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője jelezte, az építőipar teljesítménye tovább nő, az iparágat az út- és vasútépítés, az állami magasépítési beruházások, valamint a cégek beruházásai húzzák. Közölte, a szerkezeti építőanyagok keresletére jelentős hatása van a lakásépítések felfutásának, ugyanakkor, ha egyelőre enyhén is, de jelentkeznek lassulásra utaló jelek.

Markovich Béla szerint az építőipar aktuális problémája a munkaerőhiányból fakadó kapacitáshiány. A szakember szerint a munkaerőhiány következménye az is, hogy az építkezők jobban előkészítik az építkezéseiket, jóval előbbre terveznek és kevésbé árérzékenyek.

A gyenge forintárfolyam miatt az év végéig újabb áremelések várhatók, ugyanis sok magyarországi gyártású termék nyersanyaga származik külföldről. Ennek ellenére a cég várakozásai szerint az építőipar növekedési üteme, ha lassuló ütemben is, de biztosan kitart az év végéig – olvasható a vállalat közleményében.