Változatlanul kedvezőnek tartják az ipari termelés  kilátásait  az MTI-nek nyilatkozó elemzők, igaz, a  növekedés az év  második felében veszíthet a  lendületéből.

 Az Erste Bank 6,5, míg az ING Bank 8 százalékos éves  átlagos  növekedéssel számol.

szazhalombattaA Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai  szerint a márciusi 10,6 százalékos növekedés után idén áprilisban ismét  10 százalék feletti mértékben, 10,1 százalékkal bővült az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest az előzetes adatok szerint. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal. Az előző hónaphoz képest az ipari termelés áprilisban 2,4 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője kiemelte: a vártnál sokkal jobb lett az áprilisi adat, a havi és az éves emelkedés mértéke is meghaladta az előzetes várakozásokat. Bár részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, az előző hónapokhoz hasonlóan a járműgyártás jelentheti a hajtóerőt. Bíztatónak nevezte ugyanakkor, hogy más iparágak, köztük az elektronikai szegmens is élénkülni kezdett. Nyeste Orsolya elmondta: a pozitív külső konjunktúra kitart ebben az évben, így az ipar, a feldolgozóipar és a járműgyártás a gazdasági növekedés húzóereje marad.

Számításuk szerint éves átlagban 6,5 százalékkal bővülhet az ipari termelés idén, de vannak felfelé mutató kockázatok. Megjegyezte: a magasabb bázis miatt az év vége lassulást hoz.
Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipar továbbra is kitűnő formában van, amit a kétszámjegyű éves növekedés mellett az is alátámaszt, hogy egy hónap alatt 2,4 százalékkal növekedett a termelés. Nagy valószínűséggel továbbra is az autóipar dominált a termelés növekedésében, azonban kedvező jel, hogy az iparág maga után húzza a beszállítói ágazatokat is - vélekedett.