Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat a termelés 5,7 százalékos emelkedését mutatja – erősítette meg az előzetes jelentésében közölt adatokat kedden kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

Építési terület a Veszprém megyei Litéren, a német Sennebogen-csoport acélalkatrész-gyártó cégének alapkőletételének napján, 2019. szeptember 30-án – fotó: Kovács Márton / MTI

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,0 százalékkal csökkent. A múlt év első tizenegy hónapjában az ipari termelés 6,0 százalékkal emelkedett. A külpiaci eladások volumene 6,9 százalékkal, a belföldi értékesítésé 5,7 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar termelése novemberben 4,2 százalékkal emelkedett, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) viszont 0,8 százalékkal csökkent.

A járműipar novemberi kibocsátása 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az októberi 9,6 százalék után, a számítástechnikai cikkek gyártása 8,8 százalékkal nőtt. Lassult az élelmiszeripar az októberi 7,8 százalékosról 4,5 százalékra, élénkült viszont a gyógyszeripar termelése 10,8 százalékra az előző havi 6,8 százalékról.

Az ipar belföldi értékesítése 1,7, ezen belül a feldolgozóiparé 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar 14,9 százalékkal növelte belföldi eladásait az elektronikai ágazatban viszont 28,7 százalékkal csökkent az értékesítés. Az élelmiszerek értékesítése változatlan áron számolva 2,0 százalékkal nőtt. Az ipari export volumene 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele 0,3 százalékkal csökkent, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 12,0 százalékkal emelkedett, az élelmiszer-kivitel pedig 7,7 százalékkal nőtt.

A decemberben belföldről feladott új megrendelések 1,4 százalékkal haladták meg a 2018 novemberieket, a járműipar új rendelései 11,7 százalékkal nőttek, a számítástechnikai ágazat rendelései 24,1 százalékkal csökkentek, a gépipar új rendelései 27,4 százalékkal, a villamosgépeké 10,5 százalékkal nőtt.

010101

Az új exportmegrendelések 6,0 százalékkal emelkedtek az előző év novemberéhez viszonyítva, az előző havi alig 0,7 százalék után, de a járműipari rendelések csak 1,5 százalékkal, a számítástechnikai rendelések viszont 19,4 százalékkal, a villamosberendezésekre feladottak pedig 25,2 százalékkal,  a gyógyszerekre feladottak 20,0 százalékkal nőttek.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes rendelésállománya az új megrendelések emelkedése ellenére is 9,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a belföldi rendelések 5,8 százalékkal, ezen belül a járműgyártásé 36,0 százalékkal csökkent, a számítástechnikai ágazaté viszont 28,7 százalékkal nőtt. Az exportmegrendelések állománya 9,8 százalékkal esett, ezen belül a járműgyártásé 11,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.