Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet a cég exportja – jelentette ki az agrárminiszter kedden a Tisza-parti városban.

v01Nagy István agrárminiszter beszédet mond a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. vetőmagüzemének alapkőletétele előtt a cég központi telephelyén, Szegeden – fotó: Rosta Tibor / MTI

Nagy István az üzem alapkőletétele előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "a vetőmag a magyar mezőgazdaság csúcsterméke, olyan termék, melyben benne van minden hagyományunk, tapasztalatunk, tudásunk, melyre méltán lehetünk büszkék".

A Gabonakutató Nonprofit Kft. – amelynek fő tevékenysége ma is a minőségi vetőmag-előállítás – világszerte elismert, komoly tudományos potenciállal rendelkezik. Egy cégen belül valósul meg a kutatás, az innováció, a kereskedelem és az erre épülő marketingtevékenység – mondta a miniszter, hozzátéve: a Gabonakutatónak tőkeerős világcégekkel kell felvennie a versenyt.

Nagy István kifejtette, a szegedi cég stratégiai szerepet tölt be a magyar gazdák GMO-mentes vetőmag-ellátásában, és jelentős exportteljesítményt nyújt. Versenyképességének növeléséhez elengedhetetlenné vált pénzügyi megerősítése, ezért döntött a kormány a cég tőkéjének emeléséről, 460 millió forinttal.

A tőkeemelés lehetővé teszi 300 millió forintból egy új vetőmagüzem kialakítását Kiszomboron. Ennek köszönhetően a Gabonakutató korábban tudja feldolgozni a vetőmagot, ami komoly versenyelőnyt jelenthet az exportpiacokon. A beruházás nagyobb mennyiségű és magasabb minőségi követelményeknek megfelelő megrendelés teljesítését teszi lehetővé, megerősíti a vállalkozás szerepét a hazai vetőmag-előállításban – tette hozzá a miniszter.

v02Nagy István agrárminiszter (k), Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója (j) és Wágner József, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója időkapszulát helyeznek el a kft. vetőmagüzemének alapkőletételén – fotó: Rosta Tibor / MTI

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója kifejtette, a vetőmag-előállítás a csúcstechnológiát jelenti a mezőgazdaságban. Magyarország aktív részese a világpiacnak, az ötödik legnagyobb vetőmagexportőr. Az évente 180-200 milliárd forint összértékű magyar vetőmag-előállítás gerincét a kukorica, a napraforgó és a repce adja. Hozzátette: az alacsony fajlagos érték miatt a kalászos-vetőmagot döntően belpiacon értékesítik.

A cég tájékoztatása szerint a Gabonakutató csaknem 1900 hektáron évente 8500-9000 tonna vetőmagot állít elő Kiszomboron és Táplánszentkereszten. A termelt vetőmagból mintegy 5 ezer tonna kalászos, 2 ezer tonna szója, 700-800 tonna hibridkukorica, 150-200 tonna cirok, 100-150 tonna pedig repce.