A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében egészségügyi maszkok gyártását kezdte meg a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Kézmű Nonprofit Kft. – jelentette be a szociális ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten.

mmmmmFülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára (j) és Csizi Péter, a KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE cégcsoport ügyvezető igazgatója – fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az állami tulajdonú cég zuglói üzemében megtartott sajtótájékoztatón Fülöp Attila hangsúlyozta, hogy az első legyártott maszkokat a legveszélyeztetettebb korosztályt gondozó idősotthonokba, a bentlakóknak, illetve a személyzetnek juttatják el. A politikus elmondta, hogy a különleges élethelyzetben a kormányzatnak kötelessége minden olyan kapacitás felkutatása, ami elősegíti az ország öngondoskodását.

Ebben a helyzetben kérték fel a cégcsoportot arra, hogy gyártási folyamatainak áttekintésével keresse meg a védőeszközök előállításának lehetőségét. Arról is szólt, hogy a társaságnál dolgozó megváltozott munkaképességű emberek tudják, hogy milyen fontos a társadalom támogatása. A védőeszközök gyártásával pedig most ők nyújtanak támogatást a társadalom számára - mondta az államtitkár.

Csizi Péter, az országszerte 136 telephelyen, 9 ezer embert foglalkoztató KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE cégcsoport ügyvezető igazgatója közölte, hogy akár napi 30 ezer maszk előállításához is rendelkeznek megfelelő gyártói kapacitással. Ugyanakkor a legyártható mennyiség a rendelkezésre álló alapanyag függvénye – tette hozzá.

Közlése szerint, a lehetőségeik áttekintése során találtak háromezer méternyi egészségügyben használt alapanyagot, amelynek felhasználásával négy telephelyen és 100 varrónővel, első körben 30 ezer higiéniai kendő gyártását kezdték meg.

mdzkEgészségügyi maszkokat gyártanak a Kézmű Nonprofit Kft. dolgozói – fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ugyanakkor hétfőtől megduplázzák a gyártási kapacitást és az anyagbeszerzőig, technológusaik folyamatosan úton vannak a megfelelő alapanyagok megvásárlása érdekében. Ennek köszönhetően újabb háromezer méternyi alapanyag érkezett be a társasághoz – fűzte hozzá. Arról is szólt, hogy a cégnél készülő két rétegű szájmaszkok textil alapanyagból készülnek. Ez azt jelenti, hogy moshatóak, vagyis többször felhasználhatóak.