A KSH adatai alapján 2020. februárjában az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Illusztráció – fotó: pexels.com

A munka- és szökőnap hatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,7 százalékkal emelkedett – idézte az adatokat a statisztikai jelentéshez fűzött keddi kommentárjában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban nem jelentkezett, a kormány által bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek célja az elért eredmények, a magyar családok, a munkahelyek és a vállalkozások megvédése – hangsúlyozta a minisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye.

j01Forrás: KSH / MTVA / MTI

2020 februárjában a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban lassult, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában gyorsult a növekedés üteme. A kisebb súlyú alágak többségében csökkent a termelés volumene. A termelés az év első két hónapjában 3,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Tavaly a mérséklődő globális konjunktúra következtében Európa országainak többségében az ipari termelés is csökkenni kezdett. Magyarországnak azonban sikerült ellensúlyoznia a külső kereslet kedvezőtlen alakulását. 2019-ben európai összevetésben a hazai ipari termelés nyújtotta a legjobb teljesítményt, 5,4 százalékos bővüléssel.

Ebben a legnagyobb szerepet a közel 10 százalékos növekedést mutató járműipar játszotta, elsősorban a jelentős kapacitásbővítések eredményeként. 2010 januárja óta az ipari termelés több mint 49 százalékkal, 2014 elejétől pedig több mint 30 százalékkal nőtt Magyarországon.

j02Forrás: KSH / MTVA / MTI

Márciustól a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett feldolgozóipari leállások hatása már a hazai kibocsátásban is jelentkezni fog. A kormány gazdaságvédelmi akcióterve azonban hozzájárul a gazdaság újraindításához, a munkahelyek megőrzéséhez – írták.