A kínai BYD vállalat ügyvezető igazgatójával, Isbrand Hóval tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön – közölte a külügyi tárca (KKM) az MTI-vel.

A BYD üzeme a komáromi ipari parkban – fotó: Krizsán Csaba / MTI

A KKM tájékoztatása szerint a BYD Komáromban üzemelteti legnagyobb elektromos buszgyárát Európában. A vállalat jelenleg 250 embert foglalkoztat, az elmúlt években háromszorosára növelték bevételüket. A tárgyaláson a komáromi gyár további bővítéséről volt szó, aminek köszönhetően újabb magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyek jönnek majd létre a térségben.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán azt írta, hogy a BYD Kína egyik legnagyobb, legjelentősebb vállalata. Első európai üzemüket, egy elektromosbuszgyárat Komáromban nyitották meg, amelyet azóta is folyamatosan bővítenek.

A vállalat – a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetre tekintettel – Kínában az egyik legnagyobb gyárát átállította maszkok előállítására; naponta 20 millió maszkot gyártanak. Az egészségügyi dolgozók védelméért a kormány 20 millió maszkot rendelt a vállalattól, a szállítmány első részlete a jövő héten érkezik az országba. A BYD a tárgyalás elején 100 ezer maszkot adományozott Magyarországnak – derült ki a bejegyzéséből.