Moszkvában keddtől újraindul minden ipari és építőipari vállalat, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett – jelentette be Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével megtartott videókonferencián.

moscowMoszkva történelmi belvárosa – fotó: eurotravel.hu

Szobjanyin hozzátette ugyanakkor, hogy a kötelező karantén előírásain a főváros annak ellenére sem enyhít, hogy a moszkvai kórházakban kezelt Covid-19-betegek száma immár két hete nem emelkedik. Putyin támogatásáról biztosította a fővárosi polgármester által ismertetett elképzelést.

Anna Popova orosz tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpoterbnedzor) vezetője ugyanezen a tanácskozáson azt javasolta, hogy a régiók vezetői az enyhítésről három tényező függvényében döntsenek, a fertőzöttek számának növekedését, a szabad kórházi ágyállományt és a szűrés arányát vegyék figyelembe, az adatok kéthetes – a lappangási időszaknak megfelelő – visszamenőleges értékelése mellett. Popova a korlátozások feloldását szakaszosan, három, egymást egy-két hét eltéréssel követő lépésben javasolta végrehajtani.

Mint mondta, először a szabadtéri sportolásra, a gyereksétáltatásra, valamint a kis alapterületű kereskedelmi és szolgáltató egységek működésére vonatkozó tilalmat lehetne feloldani, a távolságtartás fenntartása mellett. Második lépésben a családtagokkal való séta, valamint a nagy alapterületű kereskedelmi és szolgáltató egységek működésének engedélyezését javasolta. A harmadik lépés szerinte a terek és parkok, a területük nagyságától függetlenül az összes üzlet és szolgáltatás, a közoktatási intézmények, a szállodák és a közétkeztetési intézmények megnyitása lenne. Popova elmondta, hogy a 85 orosz régióból 68-ban kötelező maszkviselést rendeltek el.

Putyin kijelentette, hogy az ország régióiban a járványhelyzet eltérően alakul, ezért egyesekben közülük fenn kell tartani, sőt szigorítani kell a megelőző intézkedéseket, máshol pedig már tervezhető az enyhítésük. "Nem szabad elhamarkodottan cselekedni, minden óvatlanság és sietség töréshez és visszacsúszáshoz vezethet. A legkisebb hiba ára a biztonság, az emberek élete és egészsége lehet, ezért rendkívül nagy felelősséggel jár minden döntés, amelyet a kormány tagjai és a regionális kollégák meghoznak" – mondta Putyin.

Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 559-cel 165 929-re nőtt az igazolt fertőzések száma, így az abszolút számokat tekintve csaknem utolérte Franciaországot (170 694) és Németországot (167 007) a szerdán nyilvánosságra hivatalos hozott adatok szerint. Ez Oroszországban 6,8 százalékos napi növekedést jelent, az új fertőzöttek 40,9 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 86-tal 1537-re, a gyógyultaké 1462-vel 21 327-re emelkedett.

Szerdán az orosz kormány harmadik tagjáról, Olga Ljubimova kulturális miniszterről derült ki, hogy koronavírus-fertőzött. A 39 éves tisztségviselő betegségének lefolyását sajtótitkára könnyűnek nevezte, mint mondta a minisztert nem szükséges kórházba szállítani. Korábban Mihail Misusztyin kormányfő és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter tett hasonló bejelentést.

A moszkvai polgármesteri hivatal szerdai közlése szerint egyébként megbízhatatlannak bizonyultnak a holland gyártmányúként forgalmazott, valójában kínai Biozek márkájú antitest-gyorstesztek. Ezeket több,mint 175 ezer fővárosi lakos és 50 ezer orvos vizsgálatára használták. Moszkvában a szerdán közölt adatok szerint a szűrések száma a járvány kezdete óta meghaladta az egymilliót, és naponta több mint 40 ezerrel növekszik.