Az idei első négy hónapban 13,9 százalékkal csökkent a román ipari termelés a nyers adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

Illusztráció – fotó: business24.ro

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 14,5 százalék volt a vizsgált időszakban. Az első negyedévben 5,9 százalékkal csökkent a termelés az iparban. A visszaesés annak tulajdonítható, hogy mindhárom fő iparágban csökkenést jegyeztek, főleg a feldolgozóiparban, ahol a termelés 15,9 százalékkal lassult, a bányaiparban 7,6 százalékos csökkenést jegyeztek, míg a villamos- és hőenergia, illetve gáz termelése és szolgáltatása 4,5 százalékkal mérséklődött.

Áprilisban az ipari termelés 38 százalékkal csökkent az előző év negyedik hónapjához mérten, de márciushoz képest is 36 százalékos visszaesést jegyeztek a koronavírus-járvány miatt. Az első négy hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 10,4 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérten. A statisztikai intézet szintén pénteken közölte, hogy az új ipari megrendelések 10,1 százalékkal csökkentek az első négy hónapban éves összevetésben. Tavaly 2,3 százalékkal csökkent a román ipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten.