A koronavírus-járvány időszakában minden magyarországi beruházás azt mutatja, hogy a magyar gazdaság és a magyarországi cégek ilyen nehéz helyzetben is elég erősek ahhoz, hogy beruházásokat tervezzenek és beruházásokat hajtsanak végre – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára pénteken Celldömölkön, ahol lerakták a cukrászati termékekkel és tésztagyártással foglalkozó Wewalka Kft. új üzemcsarnokának alapkövét.

w01A Wewalka Kft. üzeme Celldömölkön 2020. június 10-én: hamarosan épül mellé az új csarnok – fotó: Varga György / MTI

A két ütemben megvalósuló, 5 milliárd 386 millió forint értékű fejlesztéshez több mint 800 millió forinttal járult hozzá a magyar kormány, aminek következtében a nemzetközileg is elismert osztrák tulajdonban álló cég bővíteni fogja termelési kapacitását, korszerűsíti az alkalmazott gyártási technológiát és a meglévő 130 munkahely megtartása mellett húsz új munkahelyet hoz létre – emelte ki köszöntőjében az államtitkár.

A kormány által indított, a gazdaságot segítő beruházásösztönző program keretében a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül 806 céget támogatnak összesen 169 milliárd forinttal, ennek köszönhetően pedig a cégek 377 milliárd forintnyi beruházást és 140 ezer munkahely megőrzését vállalták – fűzte hozzá.

Menczer Tamás emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány 2010-ben és azt követően sikerrel kezelte az akkori világgazdasági válság hatásait, a koronavírus-járványt megelőző időszakban már több mint 850 ezerrel többen dolgoztak Magyarországon, mint a válság előtt. "A tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar kormány a magyar emberekkel közösen képes nehéz helyzeteket kezelni" – mondta.

Anton Gsellmann, a Wewalka tulajdonosa az alapkőletételi ünnepségen azt mondta: nem bánta meg, hogy az utóbbi évtizedben többször is beruházott Magyarországon, létrehozta és folyamatosan fejlesztette celldömölki üzemüket. Johann Christoph Pendl, a Wewalka Kft. ügyvezető igazgatója szerint a cég dolgozói munkájukkal kiérdemelték, hogy a vállalkozás tovább fejlődjön, 2021 júliusától – a most elindított program második fázisában – pedig az eddiginél is jobb, korszerűbb gyártási technológiára térjenek át.

w02Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára – fotó: Varga György / MTI

A korábban édesipari termékeket, ma már főleg friss tésztákat gyártó cég 1,5 milliárd forintos zöldmezős beruházással épített üzemét 2005-ben adták át Celldömölkön, 2011-ben pedig 645 millió forintos fejlesztést hajtottak végre, amelynek során a második üzem is felépült. A jelenlegi gyártóbázist további ezer négyzetméterrel bővítik, úgynevezett "hűtőspirálokat" hoznak létre, ami azt jelenti, hogy termékeiket hűtött körülmények között gyártják és csomagolják be.

Az osztrák családi vállalkozásként alapított Wewalka termékeit ma már 30 országban értékesítik, a cég 2015 óta az USA piacán is jelen van, ahol a Celldömölkön gyártott friss tészták iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. A nyilvános cégadatok szerint a Wewalka Kft. árbevétele 2017-ben elérte a 6,93 millió eurót, 2018-ban pedig meghaladta a 8,9 millió eurót. A cég jelenleg 130 embert foglalkoztat Celldömölkön.