Több mint 4 milliárd dollár üzemi veszteséget jelentett a június 30-án zárult első pénzügyi fél évre a Boeing, az amerikai gyártó emellett bejelentette: egy évvel elhalasztja új típusa, a 777X premierjét.

Egyre veszteségesebben üzemel a vállalat – fotó: Boeing

A chicagói székhelyű gyártó szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, bevétele 26 százalékkal 28,7 milliárd dollárra csökkent, és hiába esett 20 százalékkal az üzemelés költsége, az üzemi szintű veszteség így is 4,3 milliárd dollárt tett ki, négyszer annyit, mint egy évvel korábban. A Boeing adózott vesztesége a fél év végén a tavalyi 793 millió dollár után idén 3 milliárd dollár volt.

A koronavírus-járvány, illetve az emiatt bevezetett utazási korlátozások jelentősen rontották a Boeing piaci helyzetét, mivel nagy mértékben csökkent a szélestörzsű gépek iránti kereslet. Emiatt a társaság úgy döntött, egy évvel elhalasztja új típusa, a 777X piaci bevezetését, az első példány csak 2022-ben állhat forgalomba. Másik szélestörzsű típusából a 787 Dreamlinerből pedig jövőre az idei 10 helyett csak hatot készít el havonta a gyártó. A Boeing az időszak során 70 repülőgépet adott át üzemeltetésre szemben a tavalyi 239-cel.

f35A Lockheed Martin nyereséges tudott maradni a katonai megrendeléseknek köszönhetően – fotó: Lockheed Martin

Ezzel ellentétben a Lockheed Martin Corp., a Pentagon első számú fegyverszállítójának bevétele és profitja növekedett a második negyedévben, egyebek között az F-35-ös harci repülőgépei iránti kereslet növekedésének köszönhetően.

Az amerikai társaság honlapjára kedden felkerült adatok szerint a bevétel 12,4 százalékkal 16,2 milliárd dollárra nőtt a június végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 14,4 milliárd dollárról. A cég adózott eredménye 1,63 milliárd dollárra, részvényenként 5,79 dollárra nőtt a tavalyi második negyedévi 1,42 milliárd dollárról, részvényarányosan 5 dollárról. Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 6,13 dollár lett, nagyobb az elemzői várakozások átlagában szerepelt 5,72 dollárnál.

A negyedévben a cég legfontosabb, repülőgép- és helikoptergyártó ágazatának eladása jelentősen, 17,2 százalékkal, 6,50 milliárd dollárra ugrott. A Lockheed Martin kedden az eddigi 23,65-23,95 dollárról 23,75-24,05 dollárra javította fel idei részvényarányos eredményére vonatkozó előrejelzését.