A belföldi kereslet növekedése már a fellendülés jeleit vetíti előre a német elektrotechnikai és villamosgép-iparban az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI legfrissebb felmérése alapján.

A ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) felmérése alapján a belföldi kereslet növekedése júniusban szinte teljes egészében kiegyenlítette a külföldi kereslet csökkenését és így összességében az ágazat megrendelései csak elenyésző mértékben csökkentek az áprilisban és májusban tapasztalthoz képest.

Illusztráció – fotó: pexels.com

Júniusban az ágazat megrendelései meglepően kismértékben, 1,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, ami annak volt köszönhető, hogy a belföldi megrendelések 33,2 százalékkal növekedtek éves bázison, a külföldi megrendelések pedig 23,4 százalékkal csökkentek, kisebb mértékben a májusi 30,0 százalékos éves csökkenésnél. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezetből júniusban 1,8 százalékkal csökkentek a német villamosgép-ipar megrendelései, a világ többi részéről pedig 32,7 százalékkal.

A belföldi megrendelések júniusi növekedése elsősorban a mérés- és automatizálási eszközök, berendezések és rendszerek, valamint villanymozdonyok, illetve akkumulátorok megrendeléseinek volt köszönhető. Az év első felének az összesített eredménye alapján az ágazat megrendelései 9,8 százalékkal maradnak el a 2019 első fél évitől. A belföldi megrendelések elmaradása 4,8 százalékos, a külföldi megrendeléseké 13,7 százalékos. Az euróövezeti megrendelések 13,9 százalékos elmaradást mutatnak a tavalyitól, a világ többi részéből pedig 13,6 százalékkal kevesebb érkezett be.

Júniusban a német elektrotechnikai és villamosipari cégek termelése árkiigazítással 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az elmaradás mértéke csökken, mivel a január-júniusi kumulált érték 8,7 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A harmadik negyedév elején 75,4 százalékos kapacitáskihasználtsággal termelt az ágazat. A június végi megrendelésállomány 3,3 hónap termelését fedezi, többet az egy hónappal korábbi 3,0 hónapnál.

Az ágazat 14,8 milliárd eurós értékesítési árbevétele 4,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A 7,7 milliárd eurós exportbevétel 6,8 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, a 7,1 milliárd eurós belföldi bevétel pedig 0,9 százalékkal. Az euróövezeti exportbevétel 2,9 milliárd euró volt júniusban, 8,7 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, a világ többi részéről pedig 4,8 milliárd euró volt az exportbevétel, 5,8 százalékkal alacsonyabb a 2019 júniusinál.

Az év első felében 85,5 milliárd euró értékesítési árbevételre tett szert az ágazat, 8,5 százalékkal alacsonyabbra az előző évinél. A belföldi bevétel 7,7 százalékkal 40,6 milliárd euróra, a külföldi pedig 9,1 százalékkal 44,9 milliárd euróra csökkent. Az euróövezeti exportbevétel 11,9 százalékkal 16,4 milliárd euróra csökkent, a világ többi részéből pedig 7,5 százalékkal kisebb bevétel folyt be, 28,5 milliárd euró.

"Az üzleti hangulat tovább javult júniusban az ágazatban" – foglalta össze a felmérés megállapításait Peter Giehl, a ZVEI konjunktúra szakértője, hozzátéve, hogy "elsősorban a kilátások megítélése javult, melynek mutatója február óta most került első alkalommal pozitív tartományba". Megjegyezte ugyanakkor, hogy aktuális helyzetüket változatlanul negatívan értékelik az ágazatban a gazdasági szereplők, az összesített üzleti hangulati mutató ezért továbbra is negatív, még ha az előző havinál kisebb mértékben is.