Bővítette kapacitását bólyi és kunszentmiklósi telephelyén a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a mintegy 900 millió forintos költségvetésű projekt megvalósításához hozzájárult a vállalat által a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) elnyert 483,33 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás – közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

terrrrA Terrán kunszentmiklósi gyára – fotó: epiteszforum.hu

A cég a Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című pályázati kiíráson kapta meg a támogatást a Széchenyi 2020 programban. A beruházás célja a vállalat gyártási kapacitásának bővítése volt a megnövekedett tetőcserép piac rugalmas és zökkenőmentes kiszolgálásához. A támogatási szerződés 2017 decemberében lépett életbe.

Közölték, a bólyi telephelyen a kapacitásbővítés Rundo profilú, új mezőcserép formalemez szett, valamint cserépszállító ketrecek beszerzésével valósult meg, továbbá bevezettek egy termelésirányítási- és döntéstámogató rendszert is, a meglévő SAP vállalatirányítási rendszer mellett. Az új szoftver a minőségirányítási rendszerhez kapcsolódik, amely megfelel az Ipar 4.0 megoldások alkalmazásának. A kunszentmiklósi telephelyen a fejlesztés részeként egy teljesen új automata gyártósort helyeztek üzembe.

A vállalat márciusban közölte, hogy a Terrán csoport nettó árbevétele 2019-ben 16,5 milliárd forint volt, ami 17 százalékos növekedés az előző évhez képest, ezen belül a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. nettó árbevétele 12,3 milliárd forint volt. Tavaly a cégcsoport mintegy 64-65 millió darab tetőcserepet gyártott, amelynek felét Magyarországon, felét külföldön használták fel. A cégcsoport a közép-európai régió 9 országába – többek között Csehországba, Szlovákiába, Szlovéniába, Horvátországba, Romániába és Szerbiába – szállítja termékeit.

A nyilvánosan elérhető legfrissebb cégadatok szerint a 2018-as lezárt üzleti évben a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. nettó árbevétele 10,12 milliárd forint volt, adózás után pedig 1,03 milliárd forintos nyereséggel zárt.