Több mint 50 milliárd eurónyi forrás áll Magyarország rendelkezésére a 2021-2027 közötti európai uniós költségvetési időszakban, ennek 30 százalékát gazdaságfejlesztésre és innovációra, a magyarországi vállalkozások versenyképességének növelésére fordítják – közölte az MTI-vel csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára.

ASDIllusztráció – fotó: Karolina Grabowska / pexels.com

Dobos Balázs a gazdasági kamara és a szaktárca Kkv-roadshow nevű országos programjának szombathelyi állomásán nyilatkozott az MTI-nek. Az országjáró program célja, hogy a kis-, és középvállalkozások képviselőit tájékoztassák a következő programozási időszakban a szaktárca által tervezett pályázatokról és gazdaságfejlesztési eszközökről, illetve megismerjék a vállalkozók véleményét, amelyek beépülhetnek a készülő vállalkozásfejlesztési és innovációs programba.

Dobos Balázs úgy fogalmazott: az eddigi uniós programozási időszakok közül a következő hét évben állhat Magyarország rendelkezésére a legnagyobb forrás, szavai szerint ekkora összeget hatalmas felelősség jól és célzottan felhasználni. A következő hét év vállalkozásfejlesztési forrásait a kis- és középvállalkozások széles körének szánják, a támogatásoknak azt a célt kell szolgálniuk, hogy ezek a vállalkozások mind szervezetileg, mind technológiailag meg tudjanak újulni és növelni tudják a termelékenységüket – közölte Dobos.

A helyettes államtitkár szerint kiemelt célkitűzés a nagy növekedési potenciállal rendelkező, akár saját termékkel, saját márkákkal megjelenni képes vállalkozások "kiválóság alapú" támogatása, valamint a jövő iparágainak célzott fejlesztése is. A jövő iparágai szavai szerint az egészségipar, a "kreatív ipar", de az élelmiszeripar is, ahol már több helyen a mesterséges intelligenciával, a "kiterjesztett valósággal" vagy az ipar 4.0-val – dolgoznak. Hozzáfűzte: a célok közé tartozik az is, hogy ezeket a technológiákat és eszközöket a magyar vállalkozások minél nagyobb számban alkalmazzák.