Az Európai Számvevőszék erőteljesebb reakciót sürget az Európai Unió részéről Kína államilag vezérelt beruházási stratégiájára. A luxemburgi testület csütörtökön közzétett áttekintésében, felhívta a figyelmet egy egységesebb uniós válaszstratégia kialakítására, amely csökkenti a kínai beruházásokkal járó gazdasági és politikai kockázatokat.

Illusztráció – fotó: pexels.com

Az EU pénzügyi ellenőrzéséért felelős szervezet több jövőbeli kihívásra rámutatott: Az uniónak több elemzést és adatot kell szolgáltatnia a kínai beruházásokról és annak kockázatairól, meg kell erősíteni azok nyomonkövetését, továbbá az uniós intézmények és a tagállamok által adott válaszlépéseket jobb összehangolását várja.

A testület továbbá több olyan tényezőt gyűjtött össze, amelyek kedvezőtlenül érintik az egyenlő piaci versenyfeltételeket az unióban. Ezek közül elsősorban az országok Kínával szembeni túlzott eladósodása és a kényszerített technológiai transzferek a legkockázatosabbak.

A jelentésért felelős számvevő, Annemie Turtelboom szerint, mivel Kína megkerülhetetlen gazdasági szereplő a nemzetközi színtéren, az uniós kapcsolatok Kelet-Ázsia legnagyobb országával hatással vannak az EU polgárainak mindennapjaira. "Ahhoz, hogy hatékonyan reagáljunk a geopolitikai változásokra, erősebb uniós startégiára van szükségünk, és a tagállamok egységes fellépésére" – nyilatkozta.

Kína az 1980-as évek óta arra ösztönözi a kínai vállalatokat, hogy ruházzanak be külföldön stratégiai ágazatokba. Míg a kínai befektetések általában kedvezően hatnak az európai gazdaságra, mivel előmozdíthatják a növekedést és a munkahelyteremtést, a stratégiai ágazokba – energiába, infrastruktúrába, távközlésbe,- történő beruházások mögött állami vállalatok állnak. Az uniós szabályok értelmében ez torzítja a versenyt a belső piacon és megnehezíti az EU számára, hogy vállalkozásai számára egyenlő versenyfeltételeket biztosítson.