Szijjártó Péter közölte, hogy a világjárvány első hulláma alatt soha nem volt ellátási nehézség Magyarországon, ami mutatja a magyar élelmiszeripar fejlettségét és erejét.

vpDömény Zoltán – fotó: veol.hu

Szijjártó rámutatott: tavaly 10 százalékkal nőtt a magyar élelmiszeripar termelési értéke, és az idei első hét hónapban is 9 százalékos növekedésre volt képes. Az élelmiszeripar 140 ezer embernek ad ma munkát, és a legtöbb beruházást az elmúlt hónapokban az élelmiszeripari vállalatok vállalták – tette hozzá.

A miniszter azt is elmondta, hogy Veszprém megyében 29 vállalkozás 13,4 milliárd forintnyi beruházást hajt végre a versenyképességet növelő program részeként 6,4 milliárd forintos kormányzati támogatással, megvédve 5200 munkahelyet. A megyében az elmúlt 10 évben a munkanélküliség 13-ról 4 százalékra csökkent, míg az ipari termelés két és félszeresére nőtt – tette hozzá.

A várpalotai központú Pannon Sütő Kft. 432 millió forintos beruházásához a kormány 216 millió forinttal járult hozzá. Dömény Zoltán, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta: Veszprém megye legnagyobb sütőipari cégeként Várpalotán, Pápán, Sümegen és Tapolcán közel 250 munkavállalót foglalkoztatnak. A koronavírus-járvány első hulláma után szeptemberre újra elérték, sőt eggyel meg is haladták a március 15-i létszámot.

Üzemeikben a nagy hozzáadott értéket képviselő termékek közül kalácsból több mint ötmilliót, sajtoskifliből pedig több mint tizenkétmilliót gyártottak tavaly – mondta. Az elmúlt 12 évben osztalékot nem vettek fel, nyereségüket fejlesztésre fordították.

A 432 millió forintos beruházás részeként több mint 120 millió forint értékben korszerűsítik telephelyeiket, új gépeket vásárolnak – dagasztó- és nyújtógépeket, kelesztőberendezést, kiflisodrót – valamint a várpalotai logisztikai központjukban új, 150 raklapos fagyasztókamrával megháromszorozzák jelenlegi fagyasztókapacitásukat.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a vállalat "biztos kenyeret ad nemcsak munkavállalóinak, hanem a térségben élőknek is". A cég támogatásával a kormány ahhoz is hozzájárul, hogy a lakossági ellátás zavartalan legyen – mondta.