Ipari baleset történt Dunaföldváron pénteken, többen megsérültek – tájékoztatta a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

bioMentők a helyszínen – fotó: dunaujvaros.com

Köves Péter közleménye szerint a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri, hétköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett. A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését.

Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket és lakott területet nem érint – tudatták.

Dunaföldvár önkormányzata közleményt adott ki a történtekről:

A Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset során klórgáz szabadult fel egy 6 m3-es tartályból. Az üzemi területen működő elhárító csoport, valamint a Paksi Katasztrófavédelmi egységek folyamatosan kezelik a kialakult helyzetet. A kiértékelés alapján Dunaföldvár közigazgatási területén lakosságvédelmi intézkedés megtétele nem szükséges. 

A mentőegységek a helyzetet a Pannoina Bio Zrt. területén kezelik. A sérültek ellátása megtörtént. A szükséges intézkedéseket a Pannonia Bio Zrt és a Katasztrófavédelem munkatársai megtették. A gáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Javasoljuk, hogy szemirritáció esetén bő vízzel mossák meg szemüket, torokirritáció esetén fogyasszanak folyadékot.

A Telex értesülései szerint minimum 15 sérültje van a balesetnek.