A portugál áramszolgáltató 21 kilométeres szakaszon építi be hálózatába a miskolci FUX Zrt. speciális, karbon-szálas kábelét – mondta a szabadvezetékek gyártására specializálódott miskolci székhelyű cég tulajdonosa Barkóczi István az MTI-nek.

A vállalat gyártmányainak több mint kétharmadát exportálja – fotó: Fux Zrt.

A tulajdonos emlékeztetett arra, hogy a FUX Zrt. a szakmában mindig is innovatív megoldásairól volt ismert, az általuk gyártott, egyedi paraméterekkel rendelkező kábeleket építették be például két évvel ezelőtt Németországban az Elba torkolatánál, majd a gönyűi Duna-szakasz felett átívelő vezeték szállítására kiírt tendert is ők nyerték el. Most Portugáliába szállítanak karbon szálas vezetéket, 80 millió forint értékben.

Az exportot egy kisebb magyarországi teszt-szakasz próbaüzemelése előzte meg – tette hozzá. Ez a termék olyan amerikai szabadalomra épülő speciális vezeték, amelynek előnye – többek között – az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás és a könnyebb szerkezet, ami kíméli a tartóoszlopokat. Ezzel a vezetékkel a már meglévő hálózati kapacitás – csak a vezetékcserének köszönhetően – duplájára növelhető. Az új vezeték iránt világszerte növekvő piaci igény jó üzleti kilátásokat jelent a FUX-nak, amelynek árbevétele 2019-ben meghaladta a 14,7 milliárd forintot.

Barkóczi István korábbi tájékoztatása szerint az 1991-ben alapított, magyar tulajdonú társaság a hazai piac meghatározó szereplőjévé vált, és termékeivel piacvezető Európa számos országában, így Németországban, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is. A FUX Zrt. több mint 20 országba szállítja termékeit, gyártmányainak több mint kétharmadát exportálja; csaknem kétszáz embert foglalkoztat.