A Siemens NCU-SW szoftverének 6.14 verziójával három robusztus, kimondottan a CNC Sinumerik One számára fejlesztett technológiai csomag kerül a piacra.

smnsKép: Siemens

A Sinumerik One Dynamics három különböző csomagban kapható: a One Dynamics Operate, a One Dynamics a 3 tengelyes megmunkáláshoz és a One Dynamics az 5 tengelyes megmunkáláshoz. Az egyes csomagok szoftverfunkcióinak segítségével a felhasználók kifogástalan felületi minőségű termékeket gyárthatnak, akár speciális programozást igénylő egyedi darabokkal foglalkoznak, akár CAD-CAM rendszerben futó, nagyteljesítményű megmunkáló gépekkel dolgoznak.

A bevált Sinumerik munkaciklusokkal és csúcsminőségű CNC szimulátorral dolgozó One Dynamics Operate csomag hatékony programozási lehetőségeket biztosít a gyártás helyszínén a marás és az esztergálás folyamataihoz. A felhasználó ezen kívül széles körű hozzáférést kap saját NC programjaihoz és a munkadarabokra vonatkozó dokumentációhoz.

A csomag lehetővé teszi a papírmentesen dokumentálható gyártást, és ezen belül például a 3D CAD adatok gyors megjelenítését a gyártás helyszínén. A szabad formájú felületek kialakításához szükséges CAM-alapú CNC programokhoz a One Dynamics 3- és 5 tengelyes megmunkálási csomag a Top Surface és Top Speed Plus CNC funkciókat kínálja, melyek a munkadarabok hibátlan felszínének biztosításához kiemelkedő mozgásvezérlést tesznek lehetővé.

Intelligens algoritmusa segítségével a Top Surface ellenőrzi és optimalizálja a CAM rendszer geometriai adatait, miközben azokat a CNC feldolgozza, kiváló felszíni minőséget biztosítva a bonyolult szabad formájú felületek megmunkálása során. Ez különösen hasznos az öntési folyamatokhoz használt komplex geometriájú munkadarabok megmunkálásánál (szerszámok és öntőformák gyártása, repülőgépipar, gyógyászati technológia), melyek kivételesen magas elvárásokat támasztanak a felszíni minőséggel, az öntési precizitással és a gyártási hatékonysággal szemben.

Az új szűrőtechnológiának köszönhetően a Top Speed Plus úgy teszi lehetővé a gépek fokozott dinamikáját, hogy közben kiküszöböli a mechanikus rezgéseket és megbízhatóan fenntartja a körvonalak pontosságát. A konkrét alkalmazási területtől függően a megoldás akár 30 százalékkal is csökkentheti a megmunkálásra fordított időt, ennek eredményeként pedig a CAM CNC programokkal vezérelt megmunkálási folyamatok munkadarabra vetített egységára is csökken, és növelhető a gyártási hatékonyság.

Néhány kivételes esettől eltekintve a Sinumerik One Dynamics nem igényel extra erőfeszítéseket a szerszámgépek gépészeti felügyelete során. Az aktiválást követően a szoftver azonnal a gépkezelő rendelkezésére áll. Mivel a csomagok a CNC vezérléshez kínálnak szoftveres funkciókat, nincs szükség a gép vagy a mechanika átalakítására. Az olyan felhasználások esetében, melyek rendkívüli kihívásokat képviselnek a megmunkálás minősége és gyorsasága vonatkozásában, a gépészetért felelős szakember további, a Sinumerik One Dynamics csomagban nem szereplő opcionális funkciókkal egészítheti ki a Sinumerik CNC vezérlést. Ezeket a kiegészítő funkciókat az egyes gépekre aktiválni és paraméterezni kell, figyelembe véve a gépek statikai és dinamikai jellemzőit is.