A TVEL-nek, a Roszatom üzemanyaggyártó vállalatának üzemei megkezdték a szélerőművekben használt ritkaföldfém alapú mágnesek gyártására való fokozatos átállást. A mágnesek első készletét már legyártották és a megrendelőhöz szállították.

roszatomRitka fajta mágneseket használnak – fotó: Roszatom

Az Elemash Magnit Kft. (a TVEL üzemanyaggyártó vállalata Elektrosztálban, a Moszkvai régióban) és a Red Wind B. V. (a NovaWind Rt. és a holland Lagerwey közös vállalata) között kötött szerződés értelmében több mint 200 mágneskészlet gyártására kerül sor. A készleteket úgy tervezték, hogy egy készlet egy áramfejlesztő előállításához lesz elegendő.

„A projekt része, hogy a szélerőművekben használt mágneseket egyre inkább helyben, Oroszországban gyártjuk, és ennek köszönhetően csökkentjük az importfüggőségünket. Úgy véljük, hogy a mágnesgyártás a TVEL fémipari üzletfejlesztési szempontjából ígéretes ágazatnak számít. Cégünk ugyanis rendelkezik a megfelelő kutatási és technológiai szakértelemmel ahhoz, hogy létrehozzuk Oroszország első ritkaföldfém alapú mágneseinek nagyszabású, folyamatos gyártását” – jegyezte meg Natalija Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke.

„A szélenergia-projektek atomipari integrátoraként a NovaWind nemcsak hatékony ellátási láncot hozott létre, hanem a Roszatom vállalatai közötti együttműködéshez és új kompetenciák fejlesztéséhez is hozzájárult” – mondta Alekszander Korcsagin, a NovaWind Kft. vezérigazgatója.

A Roszatomhoz tartozó TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat az üzemanyagot előállító gyárakon kívül uránércet feldolgozó üzemekkel, urándúsítókkal, valamint az ezt szolgáló gázcentrifugákat előállító üzemekkel, stabil izotópokat gyártó üzemmel, tudományos kutatóintézetekkel, valamint mérnöki tervezőintézetekkel rendelkezik. A TVEL az oroszországi atomerőművek kizárólagos üzemanyag-beszállítója.

A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL Rt. emellett üzemanyaggal látja el a világ 13 országának 73 energiatermelő reaktorát, illetve 10 ország kísérleti reaktorának is szállít üzemanyagot. A TVEL által gyártott üzemanyaggal működnek az orosz atomjégtörő flotta hajói is. Jelenleg a világon minden hatodik reaktor a TVEL üzemanyagát használja.