Kétszázmillió forint keretösszeggel, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával jelent meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és kínai partnere, a Tudományos és Technológiai Minisztérium (MOST) közös pályázata, amely kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) megállapodással ösztönzi a kutatás-fejlesztési együttműködéseket – közölte az NKFIH kedden az MTI-vel.

Képünk illusztráció – fotó: pexels.com

Közleményük szerint Magyarország és Kína 2002-ben kötött kétoldalú tudományos és technológiai megállapodást, amelynek részekén folyamatosan jelennek meg pályázatok, ennek a sorába illeszkedik a mostani kiírás. Önállóan támogatható a kísérleti fejlesztés és alkalmazott ipari kutatás is.

Az új felhívás magyar részről keretösszeget biztosít a hazai szereplők számára a kínai felsőoktatási-kutatóintézeti szférával, vállalkozásokkal ígéretes közös kezdeményezések finanszírozására. Pályázatokat a kiírásban meghatározott fókuszterületeken lehet benyújtani a közegészségügy-járványügy, az idegtudományok, a fizika és a mesterséges intelligencia területén – ismertették.

Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára a közlemény szerint kiemelte: a kínai partnerekkel való kutatás-fejlesztési együttműködések rendkívüli népszerűek a hazai pályázók körében, a korábbi, 2018-ban meghirdetett projektalapú kínai-magyar pályázatra több mint 1,1 milliárd forint támogatási igény érkezett. A korábban támogatást nyert ipari kutatás-fejlesztési projektek között kiemelt szerep jutott a biotechnológiának, az anyagtudománynak és az energetikának.

A most meghirdetésre kerülő pályázati lehetőség egyrészt épít a korábban sikeresnek bizonyuló témákra, másrészt ki is egészíti azokat olyan szakterületekkel, ahol az innovatív megoldások hatékonyan támogathatják napjaink jelentős társadalmi kihívásainak sikeres kezelését az egészségügy vagy a digitalizáció területén – tette hozzá a helyettes államtitkár. A pályázat az NKFIH honlapján már elérhető, a hazai támogatásra 2021. február 12-ig lehet pályázatokat beadni.