A gyártás világában az előállítás módja drámaian megváltozott az évek alatt. A legelső összeszerelő gyártósortól a mai, modern AI-n (Artificial Intelligence - Mesterséges Intelligencia) át, kijelenthetjük, hogy a szektor gyorsan fejlődik.

gearsIllusztráció - Fotó: Pexels

A technológia fejlődésének köszönhetően, a vállalkozások felgyorsíthatják termelésüket, növelhetik a hatásfokot, melynek köszönhetően nagyobb profittal dolgozhatnak. A mai piac már az okos technológiák köré épül.

Ezekkel a megoldásokkal - mint például az automatizált eladás és elosztástól az energia menedzsmentig - jelentősen optimalizálhatják termelésüket a vállalatok.

Az alábbiakban összeszedtük pár okos technológiát és hatásukat:

Mesterséges Intelligencia

A mesterséges intelligencia - AI - egy olyan tudomány, mely az emberek képességeinek segítésére alkalmas. Például a hangfelismerés segítségével különböző feladatokat adhatunk ki, anélkül, hogy manuálisam egy számítógépről kellene az utasításokat megadni. Ezen kívül az AI másik nagy előnye, hogy algoritmusokat használ, aminek köszönhetően rögzíthet és reagálhat változásokra az adatokban. Az adatokban keletkező változások vagy változások reakciója jelentősen hozzájárul a vállalkozás hatékonyságának növelésében.

Blokklánc

A Blockchain lényegében egy olyan program, amely segít nyomon követni az árukat, naplózza a tranzakciókat és kezeli az ellátási láncokat, egy „láncszerű” folyamatot követve. Ezek az információk elengedhetetlenek a vállalkozások számára. Segítségükkel adatokat rögzíthetnek és valós időben elemezhetik készletüket az ellátási láncukról, kézi bevitel nélkül.

Az ipari "dolgok internete"

Ahhoz, hogy a cégek mélyebb betekintést nyerjenek a gyártási folyamataikba, az adatgyűjtés elengedhetetlenné vált. Az ipari IoT megoldások segítségével, minden eszköz, berendezés és folyamat csatlakoztatható egy adatkommunikációs rendszerhez. Így jobban megérthetik a vállalkozásukban történő folyamatokat, lehetőséget teremtve a hatékonyság és a profit növelésére.

Ipari robotika

Az AI kiterjesztése, az ipari robotika manapság a gyártási folyamatok központi elemévé vált. A modern robotika széleskörben alkalmazható, különféle műveletekre, miközben csökkenti a munkavállalók sérülésének kockázatát. Annak ellenére, hogy a robotika modern találmány, már most eléggé fejlett (intelligens) ahhoz, hogy emberi feladatokat tudjon elvégezni.

Újabban az "együttműködő robotokat" vagy röviden "cobotokat" (collaborative robots - cobots) úgy tervezték, hogy az emberekkel együtt tudjanak működni. Az autóiparban a legkiemelkedőbb a szerepük, ahol az autók összeszerelésében vannak az emberek segítségére.

"Digitális Iker"

A gyártók már elkészíthetik leendő termékük "digitális ikerpárját" - ezzel megvizsgálva és előjelezve az új termék árát és gyártási költségeit. A technológia lehetőséget ad az új termék kiértékelésére, vizuális megvizsgálására különböző környezetekben, a különböző rendszerek vizsgálatának és a berendezések hibakeresésére, ezzel biztosítva a gördülékenyebb fejlesztési folyamatokat.

Állapotfelügyelet

A tönkrement vagy javításra szoruló gépek jelentős hatással lehetnek a gyártásra. Az állapotfigyeléssel számos teljesítményfeltételt ellenőrizhető - beleértve a rezgést, a hőmérsékletet, a nyomást és az olaj állapotát. Ez segíthet a gyártóknak megakadályozni a berendezések meghibásodását azáltal, hogy korán észreveszik az elváltozásokat és hibákat.

Kiberbiztonság

A technológia növekedésével a vállalkozások nyitottabbá válnak a digitális meghibásodásokra, ideértve a számítógépes támadások kockázatát is. A kiberbiztonság fontos, mivel védi a számítógépes rendszereket és szoftvereket és az elektronikus adatokat az esetleges lopástól vagy károsítástól.

"Okos" munkamódszer

Az „intelligens technológia” további fejlődésével a gyártók üzleti tevékenységüket - a bizonyítékok arra utalnak - az új módszerek bevezetésével pozitív hatást érhetnek el a vállalat termelésének növelésére és haszonszerzésére. Mivel az energia a gyártási folyamatok középpontjában áll, fontos, hogy az energiaellátás hatékony és automatizált legyen.