A dél-koreai Samsung négy telephelyet fontolgat az Egyesült Államokban 17 milliárd dolláros csúcstechnológiájú chipgyárának, mivel a félvezetők globális hiány továbbra is a szűk keresztmetszet a műszaki és az autóipari szektorban.

Illusztráció - Kép: Lucky Cungwa

A texasi állam tisztviselőinek benyújtott dokumentumok szerint a társaság két helyszínen gondolkodik Arizonában, az egyik New York államban, a másik pedig a texasi Austin mellett. Ennek oka, hogy a chipgyártók felhívták a hiány által érintett országokat (pl.: EU, UK, US), akik az Ázsián kívül működő félvezető-ellátási láncokra támaszkodnak, hogy a válság kezelése érdekében vizsgálják felül ellátásukat. Ez oda vezetett, hogy a várakozási listák meghaladják a hat hónapot, mivel a félvezető gyártók visszatartják az autógyártók ellátását az elektronikai vállalatok javára, amelyek fellendülést tapasztaltak a világjárvány idején.

A lehetséges telephelyeket részletező dokumentumokat február 26-tól nyújtják be, és becslések szerint az üzemet érintő adócsökkentések nagyjából 1,48 milliárd dollárra rúgnak 20 év alatt. Ez egy héttel azután következett, hogy Joe Biden elnök aláírta a végrehajtási parancsot, amely megígéri, hogy megvizsgálja és segít megoldani a félvezetői hiányt.

A Bloomberg először januárban számolt be arról, hogy a Samsung egy csúcstechnológiájú chipgyár építését fontolgatja az Egyesült Államokban, hogy elérje a szélesebb amerikai fogyasztói bázist. A Samsung szerint az üzem 1800 új munkahelyet teremt az első tíz évben, és a költségvetésből 5,1 milliárd dollár megy el az épületekre és az ingatlanfejlesztésre, a fennmaradó 9,9 milliárd dollárt pedig gépekre és felszerelésre kell fordítani. Az üzem célja, hogy - a benyújtott dokumentumok szerint - "fejlett logikai eszközöket" építsen a Samsung chipgyártó üzletéhez.

Míg a vállalat számára továbbra is Texas a befutó, a biztonság kedvéért más, alternatív helyeket is nézeget az erősen versengő piac miatt, amire épp most készól betörni. A Samsung már működtet egy chipgyárat Austinban, azonban a múlt havi hóvihar óta nem működik - és várhatóan még néhány hétig nem tud visszaállni a teljes kapacitására. E lépés célja elsősorban a terjeszkedés egy formája. A Samsung legnagyobb chip-vásárlói közül egyesült államokbeli vállalkozások, mint például a Tesla, a Qualcomm és az Nvidia.

Az információ kiszivárgását követően a helyi tanácsadók gazdasági tanulmányt készítettek. A jelentés szerint, az üzem összesen közel 7 millió négyzetméter lenne, és riválisainál jóval fejlettebb chipek fejlesztésével foglalkozna. A magas költségeket a gyártáshoz szükséges csúcstechnológiájú gépekhez kötik. A gyár teljes kapacitása esetén segíti a Samsung versenyképességének növelését riválisaival szemben, mint például a Taiwan Semiconductor Co (TSMC).

A Bizjournal szerint az üzem összköltsége beárnyékolná az elmúlt öt évben Texasban az összes fő üzleti projektet. E beruházás lenne a terület ledrágább chipgyára, mely mellett a texasi Tesla "gigafactory" is törpének tűnne a maga csekély 1,1 milliárd dolláros árával. Azonban az előrejelzések szerint gazdasági hatása elmarad a Tesla németországi akkumulátorgyárától (Giga Berlin), mely kapacitása 250 GW lesz és 40.000 új munkahelyet fog teremteni. A Samsung becslései szerint legalább 542 új munkavállalónak kellene Austinba költöznie az üzem foglalkoztatásához, amely akár 1626 fővel is növelheti a város lakosságát.

A tanulmány szerint, hogy a gyár közvetett gazdasági termelése 8,6 milliárd dollár körül alakulhat, és 7,2 milliárd dollárt költenek bérekre.